Aktuellt / Senaste nytt

Stora Enso levererar biokomposit till hållbara köksredskap

Publicerad 2018-09-30

Hållbara köksredskap tillverkade av biokomposit lanseras nu i Sverige. Biokompositen är tillverkad vid Stora Ensos fabrik i Hyltebruk och består av en mix av träfibrer och sockerrörsbaserad bioplast. Träfiberråvaran till biokompositen kommer från Sydveds leverantörer i området.

Hushållsföretaget Orthex Group har designat och tillverkat de hållbara köksredskapen i sina fabriker i småländska Gnosjö och i Lojo i Finland.

Köksredskapens plast har ersatts med material som till 98 procent är biobaserat. Beroende på produkt minskas koldioxidavtrycket med upp till 80 procent jämfört med nytillverkad plast.

– Att minska mängden plast i samhället och ersätta den med förnybara och biobaserade material är något som sker gradvis. Stora Ensos biokomposit DuraSense™ är ett nytt och innovativt material. Träfibrerna som används i biokompositen är biprodukter från tillverkning av träprodukter och cellulosa, vilket innebär att användningen av virket optimeras, säger Patricia Oddshammar, chef för biokompositverksamheten på Stora Enso.

– Med GastroMax BIO visar vi att vi är en av föregångarna inom hållbara köksprodukter. De nya produkterna i biokomposit har samma egenskaper som köksredskap i plast: de är hårda, slitstarka, hygieniska samt tål maskindisk. Träfibrerna i biokompositen bidrar till att göra materialet starkare och hårdare”, säger Alexander Rosenlew, vd Orthex Group.

Produkterna, som ingår i köksredskapsserien GastroMax BIO, är skärbrädor i tre olika storlekar, stekspade, smörkniv, osthyvel, skalare, potatisstöt och burköppnare. De finns nu att köpa på ICA Maxi, Citygross och Kökets Favoriter. Fler svenska butiker kommer inom kort att ha produkterna i sitt sortiment.