Aktuellt / Senaste nytt

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Publicerad 2018-12-10

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.

Med lika delar glädje och spänning kan man om man har tur få uppleva taxens upptag och sen en timmes klockrent drev eller mer. Hela tiden rör det sig inom hörhåll och man står som fastfrusen och beredd på passet. Dyker drevdjuret upp i nästa bukt, är det get och kid eller rent av en fin bock?

Jägare och/eller markägare?

Visste du att Sverige har cirka 330 000 privata enskilda skogsägare? Det finns ungefär lika många jägare i landet. (283 000 löste statligt jaktkort 2017). Nu går det inte att sätta likhetstecken mellan skogsägare och jägare. Dock är det en betydande del, framför allt i södra Sverige, som kombinerar ägande och jaktutövning. Det är viktigt att komma ihåg när mediadebatten inte sällan tenderar att lyfta fram motsättningar mellan grupperna i frågor om viltvård, betestryck och avskjutning.

En blek och vindstilla decemberdag kan det vara skönt att koppla bort dessa tankar och bara fokusera på den höga grad av livskvalitet det innebär att både vara skogsägare och jägare.