Foto: Moa Andersson

Foto: Moa Andersson

Inspiration / Djur och natur

Plocka och ät vild mat

Publicerad 2024-03-21

Äta maskros, kirskål och granskott? Javisst! Det finns mycket gott att upptäcka under skogspromenaden. Lisen Sundgren, erfaren örtkännare, delar med sig av sina bästa tips till dig som är nyfiken på att plocka och äta vilda växter.

Lisen Sundgren är en av Sveriges främsta experter på vilda och odlade ätliga växter. Under många år har hon fördjupat sig i växternas värld och delar med stor entusiasm med sig av sitt kunnande om naturens mat. Både genom växt- och naturvandringar, kurser och sina egna böcker.

– Naturen har alltid funnits i mitt liv. För nästan 30 år sedan drabbades jag av utmattningssyndrom och det var under den perioden mitt intresse för örter väcktes. Jag började jobba på Rosendals trädgård i Stockholm och efter ett tag mådde jag bättre. Örterna drog in mig i sin värld, konstaterar hon.

Idag beskriver hon sig själv som natur- och skogsterapiguide, herbalist och forager. Det sistnämnda ett engelsk ord som betyder ungefär ”en som samlar vilda ätliga växter till mat”.

– I början när jag startade min verksamhet med örter tyckte folk att det var väldigt udda. På min första guidade vandring kom bara tre personer, men deras entusiasm gjorde att jag fortsatte. Jag kände på mig att det skulle bli stort, minns Lisen.

För hälsan och matupplevelsen

Intresset för att plocka och äta vild mat verkar öka från år till år. Och här har Lisen flera förklaringar:

– Till att börja med gastronomiska, många av kockarna som gillar det nordiska köket vill lära sig mer om vilda ätbara växter. Sedan finns hälsoaspekten, vi vill veta vad vi äter och den vilda maten är ju både lokal och säsongsanpassad.

Hon nämner även prepperkulturen, att vi vill kunna klara oss själva av det vi kan odla och samla om det skulle krisa.

– Alla ingångar till att äta vild mat är bra. När du plockar örter ser du också den övriga naturen. Vi blir uppmärksamma på det vi har omkring oss. I naturen känner vi mindre stress och är mer närvarande, tycker Lisen.

Idag är det många människor som äter samma sak hela tiden. Lägger man till vilda örter i kosten får man en mer varierad kost, vilket är bra inte minst för tarmfloran.

– Jag tror att vilda växter kommer bli en viktig resurs i framtidens mathushållning – de är näringsrika, smakrika, finns i överflöd och flera av dem går att odla relativt enkelt, som till exempel nässla, kirskål, svinmålla och pilört.

Börja med maskros och kirskål

Det finns massor av ätbart i naturen och Lisen tycker att man kan börja med växter man känner igen, som till exempel maskros, brännässlor, kirskål och björklöv. Granskott, som plockas ljusgröna, kan man också äta. Som skogsägare plockar man dem i sin egen skog, men för alla andra gäller allemansrätten. Du får alltså inte plocka granskott i någon annans skog utan ett okej från skogsägaren.

– Många, men långt ifrån alla, vilda örter har en mer besk och bitter smak än odlade örter, men du vänjer dig vid det. Ofta går kockarna i gång på smakerna, en vild växt kan komplettera en hel rätt.

Ett tips till den som vill börja plocka vilda växter är att utrusta sig med en bra flora. Men många tycker också att det är inspirerande att gå en kurs tillsammans med andra. På Lisens kurser, som idag är mer än välfyllda, kommer både män och kvinnor i olika åldrar. Många unga kockar vill också lära sig mer om vilda växter.

Skörda varsamt

När man är ute i skog och mark för att plocka sin egen mat är det några saker man ska tänka på.

– Ta med en örtsax, när man plockar örter ska man inte dra upp hela roten, bara själva kvisten. Handskar är också bra att ha, särskilt när man plockar brännässlor. Plocka inte närmare än 50 meter från en trafikerad väg.

Man ska också skörda varsamt och aldrig plocka ett helt bestånd. Hon ger ett exempel:

– När de första violerna kommer så plockar du max tio procent av det som finns i beståndet. De är viktiga för pollinerande insekter. Skörda varsamt!

Växterna lägger man sedan i en korg eller papperspåse. I en plastpåse blir det lätt fukt vilket kan försämra kvaliteten på växten. När man kommer hem så sköljer man växterna. Vissa funkar att frysa, andra smakar bäst att äta som färska.

Till sist, har du någon favoritväxt?

– Tidiga nässlor! Du kan göra en enkel soppa eller steka dem och äta med pasta. Nässlor och även kirskål kan du äta som grönkål och spenat. En annan växt att börja med är vårens späda maskrosor. Testa och stek dem i olivolja, med vitlök och citron. Nästa gång blandar du maskrosen med spenat. Jag tycker att det är gott med den något bittra smaken!

Man kan inte annat än inspireras av Lisens entusiasm för örter, och i alla fall jag kommer leta efter vilda växter nästa gång jag rör mig i skog och mark. Det gröna skafferiet bjuder på ätbara örter fullproppade med vitaminer och andra nyttigheter, helt gratis och i mängder. Känns som en trend helt rätt i tiden!

Granskott. Foto: Lisen Sundgren.

Granskott. Foto: Lisen Sundgren.

Nässlor. Foto: Lisen Sundgren.

Nässlor. Foto: Lisen Sundgren.

    Vilda växter

  • Kirskål
    Använd kirskål på samma sätt som spenat och mangold. Plocka de tidiga skotten på våren. Skördar du senare så plocka de späda, ljusgröna skotten. Går att förvälla och frysa in.

    Nässlor
    En riktigt näringsrik ört. De små späda bladen är godast. Gör en nässelsoppa eller använd som pesto eller i pajer.

    Harsyra
    Ett syrligt tillskott, full av C-vitamin. Kan inte ätas i stora mängder, men är fina som dekoration både i sallader och efterrätter.

    Älgört
    Smaken påminner om mandel. Blommorna kan man göra saft av eller ha som smaksättare i bordsvatten. Eller så gör du ett örtte.

    Violer
    Har en mild, syrlig smak. Passar bra som dekoration på tårta, i maträtter och sallader.

    Maskros
    Späda maskrosblad passar bra i en sallad, blanda gärna med ruccola eller annan sallad. Av blommorna kan man göra saft och te. I krigstider gjorde man kaffe på rostad maskrosrot.

    Tusensköna
    Både blommorna och bladen är ätliga och kan användas som vacker, ätbar dekoration i sallader. Blommorna kan även användas för att göra te.

    Våtarv
    Dyker upp överallt i trädgårdslandet. Går att äta blad, blomma, skott och stjälk. Passar både rå i sallad och i soppa.

    Granskott
    På våren kan du plocka de spröda skotten. Passar i sallad och viltgrytor. God smaksättare i olja och vinäger.

    Hägg
    Både blommor och bär kan användas till att koka saft, göra vin eller vinäger. Dekorera bakverk med häggblomman.

Äta vilda växter – handbok med recept är Lisens senaste bok. Vänder sig till nybörjare som får tips på vanliga växter att plocka och äta. Adlibris.com, 269 kr.

Äta vilda växter – handbok med recept är Lisens senaste bok. Vänder sig till nybörjare som får tips på vanliga växter att plocka och äta. Adlibris.com, 269 kr.

    Kom i gång och samla vilda växter

    • Börja med växter som du känner igen; maskrosor, rosenblad, nypon, brännässla, förgätmigej och harsyra. Skaffa dig en bra handbok för vilda ätbara växter, så att du får koll på vilka som är ätliga och vilka som är giftiga (det finns ett fåtal dödligt giftiga, sen finns det andra som kan orsaka förgiftningssyndrom som illamående, yrsel, kräkningar och liknande).
    • Plocka växterna när det är torrt ute (särskilt om du ska torka bladen). Lägg dem i en korg eller papperspåse så håller de bättre. Glöm inte örtsax och tunna handskar.
    • Plocka minst 50 meter från trafikerad väg. Skölj växterna innan du använder dem.
    • Plocka bara lite, så att växten kan föröka sig och pollinerande insekter och djur får vad de behöver.
    • När man testar något nytt är det klokt att äta med måtta.
Text: Annsofie Öhman