Inspiration / Djur och natur

Rödräven – en skicklig jägare

Här har vi en duktig jägare som mättar magen med åkersorkar, fåglar, harar och emellanåt ett och annat rådjur. Och kanske är det rävens skicklighet som jägare som ligger till grund för talesätten en räv bakom örat och listig som en räv. Konstateras kan i alla fall att räven är ett av de vilda djur som tilldragit sig störst intresse i folktron.

Räven (Vulpes vulpes) är ett hunddjur och en av världens mest spridda rovdjur. Den finns i alla miljöer; från kaljället till städernas parker och villakvarter. Främst lever den i skogsmarkerna. I Sverige är rödräv vanligast, men längst i norr finns även fjällräv.

Den har ett flertal olika läten. Mest bekant är ett kort och strävt skall, men även mjukare läten kan användas.

Nattliga jakter

Räven är aktiv året runt och jagar främst på natten. Den är allätare och äter allt från säd, blåbär, daggmask, insekter till fåglar, smågnagare, harar och rådjur. Räven tackar inte heller nej till köksavfall och kadaver.

Den är en skicklig jägare som med hjälp av hörseln lokaliserar sina byten. Små djur jagar den genom att göra ett skutt i luften och sedan dyka ner på bytet. När räven ska fånga större byten smyger den sig på för att på slutet göra en kort rusch. Liksom andra hunddjur är räven läraktig och vissa rävar lär sig snabbt nya tekniker för att överlista sina byten.

Familjegrupper i syd

I Sydsverige är det vanligt att räven lever i familjegrupper med en revirhävdande hane och hona, samt upp till tre extrahonor. Ofta är det parets egna döttrar från en tidigare kull. I norra Sveriges barrskogar lever räven för det mesta i par, eftersom tillgången på föda är mindre där.

Ungarna föds från slutet av mars i de sydligaste delarna av Sverige till början av maj i de norra delarna av landet. Ungarna, för det mesta fyra till sex stycken, föds i ett gryt som anlagts i ett stenröse eller grävts ut i en sandig sluttning.

Få fiender

Rävarna lever inom revir som varierar med tillgången på föda. Finns det mycket föda räcker det med ett litet revir, medan rävar i ett fattigare område måste försvara ett större revir. Revirstorleken varierar mellan 20 och 2000 hektar.

Rävens skinn var förr eftertraktat och värdefullt. Pälsen användes till jackor, pälsar och mössor.

Tidigare hörde varg, örn och lo till de främsta fienderna, men då stammarna inte längre är så stora är det inte så många rävar som faller offer för rovdjuren.

Räven har ett fint skinn som förr var eftertraktat och värdefullt. Pälsen användes till jackor, pälsar och mössor. Idag då efterfrågan på päls inte är så stor så jagar man främst i viltvårdande syfte för att öka småvilts- och rådjursstammen. Under 1970- och 80-talet drabbades rävstammen hårt av rävskabb men den har nu återhämtat sig.

Hjälper hjälten

Inom folktron är antagligen räven det vilda djur som tilldragit sig störst intresse. Ofta var det rävens list och slughet som framhävdes, till exempel så sa man att räven hypnotiserar hönsen tills de faller till marken. Räven är ofta aktör i sagorna. Inte sällan är räven en hjälpare vid hjältens sida. I djurfablerna är räven den klassiska trickstern; särskilt vargen och björnen utsätts för hans spratt.

Text: Annsofie Öhman Foto: Kenneth Johansson