Inspiration / Djur och natur

Tall – näst vanligast

Tallen eller furan är näst efter granen vårt vanligaste träd och växer i hela Sverige. Det var ett av de första träd som invandrade till Sverige söderifrån efter istiden. Liksom granen blir tallen ofta lång och smal i norra Sverige och bredare i de södra delarna av landet. De färska C-vitaminrika skotten användes förr i tiden för att förebygga skörbjugg.

Tallen är ett stort barrträd med rak genomgående stam och gles krona. Oftast blir den mellan 20 och 30 meter hög. Tallen växer mest på torra marker som hällmarker, sandmark och hedar. Full utveckling når den dock bara på djup och lucker jord. Trädet har ett stort ljusbehov och släpper också igenom mycket ljus till marken. Tallskogar ger därför ett öppet och ljust intryck. På grunda marker blir stammen ofta kort och knotig och kallas då martall.

På unga träd är stammen rödgul och tunt pappersartad, men med åldern får trädet en gråbrun skorpbark nedtill på stammen. Barren sitter två och två och är tre till sex centimeter långa. I maj, juni sker blomningen, men först under andra sommaren mognar kottarna som blir ljusbruna och tre till åtta centimeter långa.

Tallen står emot stormar väl, eftersom den har ett rotsystem som ofta består av en pålrot eller kraftigt snett nedåtriktade huvudrötter som går djupt ner i marken. Märgborren är en av tallens fiender som skadar årsskotten så att tillväxten blir nedsatt.

I skogsbruket i Götaland avverkas tallskogen när den är 80–100 år.

Äldst/störst

Tallar kan bli mycket gamla – den äldsta tall som hittats i Sverige var 706 år gammal och växte i Muddus nationalpark. Den hade överlevt fyra skogsbränder. Den grövsta tallen hittills växer i Strängsered i Småland och har en stamomkrets på cirka 4,7 meter.

Användning

Virket, furu, är lätt att bearbeta och de bästa virkeskvaliteterna används till konstruktioner, inredningar och möbler. Klenare virke används bland annat till pappersmassa och träfiberplattor. Tidigare använde man även furu till järnvägssyllar. Veden är rik på kåda och man har framställt både terpentin och harts ur den. De färska skotten, tallstrunten, är mycket C-vitaminrika och användes förr för att förebygga skörbjugg. Tallen har idag stor betydelse för skogsindustrin.

Övrigt

Artnamnet silvestris kommer från latinets silva (skog) och betyder "växer i skog". När man pratar om fura menar man ofta reslig tall. Tallen är beroende av att bilda mykorrhiza (svamprot) med svampar, vilket bidrar till att öka trädets förmåga att ta upp mineraler och näringsämnen ur marken.

Text och foto: Annsofie Öhman