Inspiration / Hem och lantliv

Äppelproffsets odlingstips

Fredrik Knutsson på Vistakulle Fruktodling, mellan Vättern och Landsjön, delar här med sig av sina bästa äppelodlartips.

​Välj en sort som du tycker om!

Undvik gärna de allra tidigaste sommarsorterna, som Transparent Blanche, och satsa på en sort som mognar lite senare, till exempel klassiker som Gravensteiner, Aroma eller Signe Tillisch. Då håller dina äpplen längre.

Sök ut ett träd som har en kraftig grundstam

Den klarar av en lite sämre jordmån och behöver inte pysslas om hela tiden. Ett äppelträd som står i en vanlig trädgård ska vara lättskött. Just nu är det trendigt med spaljéer och häckar, men man ska vara medveten om att de är ganska svåra att lyckas med.

Äppelträd behöver korspollineras

De kan inte befrukta sig själva utan kräver pollen av en annan äppelsort. Vilka sorter som pollinerar varandra vet personalen på plantskolan. I professionella odlingar finns annars speciella pollineringsträd – eventuellt kan du få tag på ett via plantskolan.

Äppelträd vill ha vatten och näring

Vattna gärna precis som du vattnar gräsmattan, inte bara när det är nyplanterat. Gödsla på våren och tillför extra kväve.

Gallra äpplena på försommaren

Välj bort kart av dålig kvalitet och ge utrymme för de goda exemplaren. Med mer ljus och näring blir äpplena ännu större och godare.

Beskär äppelträden på vårvintern

Trädet får inte bli buskigt. Det ska växa rakt uppåt, med en huvudstam som grenarna växer ut från. Håll koll på de vattenskott som växer ut och ta av dem vid behov.

Text och foto: Amelie Bergman