Inspiration / Mat och recept

Knäckig äppelpaj med havregryn

Publicerad 2019-01-14

Denna äppelpaj är knäckig och vansinnigt god! Dessutom är den mycket lättbakad. Servera gärna med glass eller hemlagad vaniljsås.

Gör så här

Sätt på ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull tillsammans med ljus sirap, grädde och socker.

Ta av kastrullen från plattan och blanda ner vetemjöl, havregryn, bakpulver och flingsalt.

Skala äpplena och skär dem i klyftor. Lägg klyftorna i en smord form. Fördela smeten över äppelskivorna. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Och har du tid, gör en egen vaniljsås som du serverar till pajen.

​Du behöver

150 g smör
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl grädde
2 dl socker
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
ca 600 g svenska äpplen