Inspiration / Mat och recept

Fruktkaka med valnötter

Den klassiska engelska fruktkakan är en mäktig kaka full med godsaker som smakar bäst i tunna skivor. Avnjutes med en eller två koppar svart kaffe. Konjak och frukt gör att kakan håller sig saftig länge.

Du behöver

5 dl torkad frukt, till exempel aprikoser, fikon, russin och tranbär.
1 dl konjak
½ apelsin, rivet skal och pressad saft
100 g valnötter
200 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

smör + ströbröd till formen

Gör så här

Skär frukt som fikon och aprikoser i mindre bitar. Lägg all frukt i en skål och blanda med konjak, skal och saft av apelsinen.

Täck över och låt stå och dra några timmar – gärna över natten.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång form som rymmer cirka 2 liter. Hacka valnötterna grovt.

Rör smör och socker poröst så att det blir vitt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner frukten och nötterna i mjölblandningen. Rör sedan ned allt i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Prova med en sticka – när den är torr är kakan färdig. Låt kakan svalna innan den stjälps upp.

Kakan blir bara bättre om den får ligga till sig några dagar. Täck med folie och förvara i kylen.

Text och foto: Annsofie Öhman