Inspiration / Mat och recept

Knäckkaka med lingondipp

Knäckkakorna med russin, nötter och choklad är supergoda, precis som de är. Men prova att doppa kakorna i den här spännande lingonkrämen. Helt oslagbart. Kakorna går snabbt att baka men degen mår bäst av att vila över natten.

Du behöver

70 knäckkakor

300 g rumstempererat smör
5 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 ägg
250 g russin
100 g hasselnötter
150 g mörk (70%) choklad
12 dl vetemjöl
1 ½ msk bikarbonat

Lingondipp
200 g färskost, till exempel Philadelphia
200 g frysta eller färska lingon
½ dl flytande honung
1 msk punsch
2 dl crème fraiche

Gör så här

Vispa smör och socker till en smet. Rör ner sirap, ägg, russin, grovt hackade nötter och grovt hackad choklad. Blanda samman mjöl och bikarbonat, rör ner även det. Låt degen vila i kylen
över natten.

Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i 8 bitar. Rulla varje bit till en längd, 3 cm i diameter. Lägg längderna två och två på en bakplåt, platta till dem lite. Baka i 12–15 minuter eller tills de fått lite färg. Skär i sneda kakor medan längderna fortfarande ligger kvar på plåten. Låt kakorna svalna.

Blanda färskost, lingon och honung i mixern. Kör till en smet. Rör ihop punsch och crème fraiche i en separat skål. Blanda sedan försiktigt ihop med lingonosten. Ställ kallt till servering. Doppa de knapriga kakorna i lingondippen.