Inspiration / Mat och recept

Safta och sylta från naturens skafferi

Smått och gott från naturens skafferi. I trädgårdarna dignar buskarna av mogna bär och fruktträden blir snart fulla av solmogen frukt. I skogen kan man fylla hinkarna med stora fina – och nyttiga – blåbär, små och smakrika skogshallon och söta björnbär. Ta vara på det som naturen så generöst bjuder på!

Läskande jordgubbssaft

2 liter jordgubbar
4 dl vatten
5 ½ dl socker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Gör så här

Rensa och skölj jordgubbarna. Dela dem i mindre bitar. Koka upp vattnet och lägg i bären. Koka under svag värme under lock i 10 minuter. Häll upp bärmassan i en silduk och låt saften rinna av i en halvtimme.

Mät saften och häll upp den i en ren gryta. Rör ned sockret och låt allt koka upp på nytt. Saften ska sedan småkoka i 10 minuter. Skumma noga med hålslev eller sked. Rör ut natriumbensoat i lite av saften och blanda sedan med resten av saften. Häll upp saften i rena varma flaskor.

Röd vinbärssaft med vanilj

2 liter röda vinbär
3–4 dl vatten
500 g socker/liter avrunnen saft
1 msk vaniljsocker
1 krm natriumbensoat

Gör så här

Bären ska vara riktigt mogna, annars gelear sig saften lätt. Skölj bären, men du behöver inte repa dem. Lägg dem i en kastrull med vattnet och låt dem koka under lock i 10 minuter.
Mosa bären mot kastrullens kant så att saften pressas ut. Häll bärmassan genom en silduk och låt den självrinna i 30 minuter.

Mät sen upp den avrunna saften och häll tillbaka den i en ren kastrull. Tillsätt sockret, koka upp på nytt och låt småkoka i 10 minuter utan lock. Skumma väl. Rör ut vaniljen och bensonaten med lite av saften och blanda sedan med resten av saften. Häll upp saften i varma, rena flaskor.

Hallon- och björnbärssylt

1 kg björnbär och hallon (ca 2 liter)
6 dl socker (500 g)
1 krm natriumbensoat

Gör så här

Rensa bären. Skölj dem bara om det behövs. Varva bär och socker i en gryta. Låt gärna bären safta av sig i minst en halvtimma. Hetta upp långsamt på svag värme under lock och koka sakta i 10 minuter.

Rör i natriumbensoat i lite av sylten. Blanda det sedan med resten av sylten. Ta grytan från värmen, låt stå en stund och skumma väl med hålslev. Ös upp sylten i rena varma burkar. Sätt genast på lock.

Äppelmyntagelé

1 kg syrliga knappt mogna äpplen
5 dl vatten
9 dl, ca 750 g, socker/liter avrunnen saft
1 kvist färsk mynta
Saft av en ½ citron

Gör så här

Skölj frukten och skär den i mindre bitar. Ta bort skaften, men låt skal och kärnhus vara kvar. Lägg frukten i en stor gryta med vatten i. Koka under lock i 10–15 minuter eller tills frukten har blivit helt mjuk. Häll äppelmassan genom en silduk och låt den självrinna i en halvtimme.

Mät den avrunna saften och koka upp saften på nytt. Tillsätt sockret lite i taget under omrörning och lägg i myntan. Låt saften koka i 10 minuter utan lock. Gör geléprovet. Koka några minuter till om det behövs. Ta upp myntakvisten. Ta grytan från värmen och låt gelén svalna något. Skumma.

När gelén är färdig, pressa i citronsaften och rör om. Häll upp i varma geléglas och låt det stelna. Geléprovet, häll lite gelé på en kall tallrik. Dra med en sked tvärs genom gelén. Gelén är klar om den inte rinner ihop och om den stelnar i kanterna. Det kan ta några dagar innan den stelnar helt!

    Tips och råd

  • Använd så fina bär som möjligt när du saftar och syltar. Det minskar risken för mögelangrepp.
    Kokar man mindre mängder sylt och marmelad, som man vet kommer att gå åt ganska snabbt, kan man hoppa över konserveringsmedel. Då räcker det att burkarna är väl rengjorda. Bär och saft ska förvaras svalt .

    Om du har mycket bär som du vill ta hand om; frys in dem och tillaga allteftersom. Tror man att bären kommer ligga mer än ett år i frysen kan man sockra lite, så att de behåller färg och arom lite bättre (cirka 1/2 dl per liter bär).

    Styckfrysta bär blir fint att dekorera med. Rensa och lägg dem på en bricka. Låt dem bli hårdfrysta innan du lägger dem i en burk.

    Äpplen och päron går också bra att frysa in. Skala, kärna ur och skär i klyftor. Passar bra till mjuka kakor, pajer och krämer. Vänd dem i pressad citronsaft före infrysning så håller de färgen bättre.

Text och foto: Annsofie Öhman