Inspiration / Mat och recept

Skogshuggarfrukost: plommonbröd, gröt och pannkakor

Publicerad 2019-01-11

En dag i skogen kräver rätt bränsle. Tanka upp med en rejäl skogshuggarfrukost, börja med klassisk havregrynsgröt smaksatt med kardemumma. Lent och gott för magen. Fortsätt med mustigt mörkt bröd med lagrad ost och plommonmarmelad och avsluta med pannkakor och magert kotlettbacon. Efter det så går både röjning och plantering lekande lätt.

Plommonbröd med hasselnötter

15 stycken, 2 bröd

Du behöver

50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37°

1 dl kallpressad rapsolja
2 tsk salt
½ dl brödsirap
250 g kesella 10 %
150 g mycket grovhackade hasselnötter
1 dl gula russin
10 hackade katrinplommon

16–17 dl dinkelmjöl av fullkorn
1 uppvispat ägg till pensling
2 msk pumpafrö

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löser sig.
  • Tillsätt olja, salt, sirap, kesella, nötter, russin och katrinplommon.
  • Rör i det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig och släpper bunkens kanter. Jäs under bakduk i 30 minuter.
  • Klä två avlånga brödformar med bakplåtspapper, à 1 ½ liter.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och forma till limpor och lägg i formarna.
  • Sätt ugnen på 250°. Låt bröden jäsa under bakduk ca 20 minuter.
  • Pensla med ägg och strö över pumpafrön.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter, sänk till 175° och grädda ytterligare i 30 minuter.
  • Täck med folie eller bakplåtspapper om de blir mörka.
  • Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Havregrynsgröt med banan och kardemumma

4-6 portioner

Du behöver

4 dl havregryn
8 dl vatten
2 krm salt
2 tsk kardemummafrön
1 stor banan
1 dl mjölk

  • Blanda gryn, vatten och salt i en vid kastrull.
  • Mortla kardemummafröna grovt och häll i dem.
  • Skiva bananen tunt och lägg i den. Blanda försiktigt
  • Låt gröten koka upp och sedan sjuda långsamt under omrörning i ca 5 minuter.
  • Späd med mjölken och låt det bli varmt.
  • Servera med ditt val av mjölk samt lite lönnsirap.

Dinkelpannkakor med äpplen och lönnsirapsstekt kotlettbacon

4 portioner

Du behöver

2 ägg
5 dl filmjölk
1 msk rapsolja
2 dl vetemjöl
1 dl fullkornsdinkelsikt
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 äpple
rapsolja till stekning

Gör så här

  • Vispa ihop ägg, fil och rapsolja.
  • Blanda de torra ingredienserna och vispa i dem i äggsmeten till en klumpfri smet.
  • Skär äpplet i tunna skivor och pilla ur kärnorna.
  • Stek 12 små pannkakor (ca ½ dl smet till varje) i olja på medelvärme ca 1 minut på en sida tills det bubblar lite på ytan.
  • Lägg på en äppelskiva och vänd försiktigt och stek 1 minut på andra sidan.
  • Stek kotlettbaconet knaprigt, droppa på 1 tesked lönnsirap och låt det fräsa till. Ta upp och servera med pannkakorna med ytterligare lite lönnsirap.

Recepten kommer från boken Good morning – frukost hela dagen. En bok med tips och recept på goda, mättande frukostar av Liselotte Forslin, Kakao Förlag.