Inspiration / Mat och recept

Saftigt bröd med filmjölk

Publicerad 2019-01-18

Vill du baka ett nyttigt och gott bröd, som dessutom är mycket lättbakat, då har du hittat det rätta receptet. Det här är egentligen bara röra i hop smeten och sätta in brödet i ugnen.

En filmjölkslimpa som man bara slänger ihop, utan att knåda och utan att jäsa. Det bästa är att det sköter sig själv. Rör bara ihop smeten och sätt in brödet i ugnen! Tänk på att det ska vara en smet och ingen deg. Med en klabbig och fin smet blir brödet perfekt.

Gör så här

  • Hacka nötterna grovt och strimla frukterna.
  • Blanda mjölsorterna och salt.
  • Blanda filmjölken med bikarbonat.
  • Rör ihop de torra ingredienserna med filmjölksblandningen och tillsätt sirap, nötter och frukten.
  • Rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i två brödformar, som är klädda med bakplåtspapper. Strö över havregryn.
  • Gräddas i nedre delen av ugnen i knappt 2 timmar, 175 grader. Täck över med folie i slutet om de blir för mörka. Stjälp ur brödet på ett galler och låt det svalna under bakduk.

OBS! Vänta minst 1 timme innan du skär upp brödet.

​Du behöver till två limpor

500 g valfria blandade nötter och frön (t ex hasselnötter, valnötter, pumpkärnor)
500 g torkad frukt (aprikoser, plommon)
4 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl
3 tsk salt
1 l filmjölk
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap