Inspiration / Mat och recept

Saftigt bröd med filmjölk

Vill du baka ett nyttigt och gott bröd, som dessutom är mycket lättbakat, då har du hittat det rätta receptet. Det här är egentligen bara röra i hop smeten och sätta in brödet i ugnen.

En filmjölkslimpa som man bara slänger ihop, utan att knåda och utan att jäsa. Det bästa är att det sköter sig själv. Rör bara ihop smeten och sätt in brödet i ugnen! Tänk på att det ska vara en smet och ingen deg. Med en klabbig och fin smet blir brödet perfekt.

Gör så här

  • Hacka nötterna grovt och strimla frukterna.
  • Blanda mjölsorterna och salt.
  • Blanda filmjölken med bikarbonat.
  • Rör ihop de torra ingredienserna med filmjölksblandningen och tillsätt sirap, nötter och frukten.
  • Rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i två brödformar, som är klädda med bakplåtspapper. Strö över havregryn.
  • Gräddas i nedre delen av ugnen i knappt 2 timmar, 175 grader. Täck över med folie i slutet om de blir för mörka. Stjälp ur brödet på ett galler och låt det svalna under bakduk.

OBS! Vänta minst 1 timme innan du skär upp brödet.

​Du behöver till två limpor

500 g valfria blandade nötter och frön (t ex hasselnötter, valnötter, pumpkärnor)
500 g torkad frukt (aprikoser, plommon)
4 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl
3 tsk salt
1 l filmjölk
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap