Virkesköparen Jonas Larsson har under åren samlat på sig en hel del kunskap om ved och eldning, inte minst genom det gamla huset han köpte av sin farmor för drygt 15 år sedan.
– Min farmor värmde upp huset genom att elda i en vedpanna som hon hade i källaren. Jag och min sambo bestämde oss för att fortsätta med det och fick då sätta oss in i det här med vedeldning och allt vad det innebär. Men i vedpannan finns även en elpatron som vi använder när vi inte är hemma eller reser bort.
Vedpannan är vattenmantlad, det vill säga har ett hölje som är fyllt med vatten. Vattnet runt kaminen cirkulerar och värms upp när det eldas i eldstaden. Vattnet leds sedan runt i huset med hjälp av en cirkulationspump.
– Ofta räcker det att elda i två till tre timmar för att värma upp vattnet i tankarna. Sedan pytsas det varma vattnet ut i rören under dygnet. Det ger en bra och skön värme i huset, tycker Jonas.
Björk värmer milt
Varje år hanterar Jonas 25–30 kubikmeter ved. I vedpannan pytsar han in all slags ved; björk, asp, gran, tall och så vidare, i kluvna längder på cirka 40 centimeter.
– Vi har också en insatskamin som är monterad i en äldre öppen spis och där tycker jag att det är vettigast att elda med björk, som värmer milt och brinner mjukt. I gran och tall är det mycket kåda, vilket gör att det sprakar och sprätter mycket. Eldar man då i en öppen spis får man ha koll så att inte brinnande flisor flyger i väg och ställer till det. I en sluten kamin så funkar det ju med gran och tall också.