Inspiration / Jakt och friluftsliv

Dags för jakt!

Publicerad 2024-09-23

Ny som jägare eller nyfiken på att börja jaga? Möt Linnea Nykvist, 21 år, som är inne på sitt andra år som jägare.

Skogen är en bekant arena för Linnea Nykvist, 21 år och boende i Bjursås utanför Falun. Sedan två år kör hon skogsmaskin, både skördare och skotare, åt Bolens Skogsentreprenad som jobbar för Stora Enso.

– Det är ett roligt och lärorikt jobb, med nya utmaningar varje dag, tycker Linnea.

Hennes pappa är sedan många år tillbaka skogsägare och äger en skogsfastighet utanför Falun. Både
han, Linneas morfar och flera andra i släkten är jägare. Kanske var det då inte så konstigt att Linnea också blev nyfiken på det här med jakt.

– Pappa föreslog att jag och min bror skulle ta jägarexamen, det har nog alltid varit lite underförstått och vi har tidigare båda två följt med på flera jakter. Så för drygt två år sedan så gjorde jag det.

Var det svårt att klara jägarexamen?
– Jo, det var mycket lära sig, så jag fick ligga i för att klara teorin. Skjutningen gick bättre, där handlade det mest om att nöta på. Målet med skytte är ju att det bara ska flyta på, så att man slipper tänka när det väl är dags för skottet.

Linnea berättar att hon gick en kurs via Studieförbundet tillsammans med 15–20 andra personer, både män och kvinnor.

– Några var 50–60 år, några i min ålder och så några däremellan. Vi träffades varannan vecka för teorin i nio, tio månader och avslutade med ett teoretiskt prov. Nästa steg var skjutningen, det var tre, fyra dagar på raken, och sen var det dags för skytteprov.

Vad var det som lockade med jakt?
– Det är kul att vara ute i skogen. Sedan lär man sig mycket när man tar jägarexamen, det är intressant! Ett annat plus är att man får närproducerat kött.

På vilka marker jagar du?
– På pappas mark, det fanns två jakträtter över i jaktlaget så dem kunde jag och min bror ta över. På markerna jagar vi älg och rådjur, men några i laget jagar också hare, räv, grävling och toppfågel som orre och tjäder. I jaktlaget finns det flera älghundar, men själv har jag ingen jakthund.

Hur ofta jagar du?
– Det brukar bli en vecka i starten av älgjakten och sedan någon helg under hösten, vi bor alldeles bredvid marken. Jag har möjlighet att gå ut med bössan en eftermiddag eller morgon.

Vad har du för vapen?
– En älgstudsare klass 1 (6,5 x 55), en 222 studsare och en hagelbössa kaliber 12. Alla bössor har jag fått av äldre släktingar som inte använder dem mer.

Vad är roligast med jakt?
– Jag har inte fällt något vilt än, men jag gillar spänningen, att man smyger efter viltet. Och vetskapen om att det kan komma något . Sedan är det möjligheten att vara ute och att bara koppla av. Vid just älgjakten gillar jag det sociala, när man efter jakten står och småpratar. I vårt lag är vi runt 40 personer, de flesta är mellan 40 och 60 år.

Har du något tips till den som funderar på att börja jaga?
– Häng med någon på jakt! Ställ frågor och fundera på om det kan vara något för dig. Följ med till skjutbanan och testa skytte. Man kan börja med teorin i jägarexamen. Vill man inte fortsätta så har man fått bra kunskap om djur och natur. Mamma gjorde teorin men kom aldrig till skjutningen, men hon gillar att sitta med på pass under den typiska älgjaktsveckan i oktober.

Linneas tips till framför allt den som är nybliven jägare är att aldrig ångra ett icke avlossat skott, och till den som funderar på det här med att bli jägare: Chansa och kör!

Vi bor alldeles bredvid jaktmarken, så jag har möjlighet att gå ut med bössan en eftermiddag eller morgon.

    Tips för att hitta jaktmark

  • Som ny jägare är det inte alltid så enkelt att få tag på jaktmark. Här är några vägar att gå:

    • Är du med i Svenska Jägareförbundet finns jaktmöjligheter på de flesta håll i
      landet. På jagareforbundet.se hittar du en lista över jaktmarker som förbundet

    • Gå med i en Facebookgrupp inriktad på jakt för att se om det finns erbjudanden om jakt eller chans att vara med i ett jaktlag. Eller följ erfarna jägares konton på Instagram och se om det dyker upp några möjligheter.

    • Många viltvårdsområden har låga kostnader för att lösa jaktkort, särskilt för småvilts- och fågeljakt.

Man kan börja med teorin i jägarexamen. Vill man inte fortsätta har man fått bra kunskap om djur och natur.

    Jägarexamen

  • För att jaga måste du ha en godkänd jägarexamen. Den består av ett teoretiskt prov och tre praktiska prov; hagelgevärsprov, grundprov kulgevär och högviltsprov för kulgevär.

    När du klarat examen har du rätt att ansöka om vapenlicens för jaktvapen hos polisen.

    Du måste också betala en statlig viltvårdsavgift för att få jaga, du får då ett jaktkort från Naturvårdsverket.

    Du måste ha fyllt 18 år för att få vapenlicens. Det finns ingen åldersgräns för att ta jägarexamen.
    Källa: Svenska Jägareförbundet

Text: Annsofie Öhman Foto: Lasse Arvidson