Inspiration / Jakt och friluftsliv

Plocka, rensa och njut

Publicerad 2025-07-21

Snart startar den årliga svampsäsongen. Här kommer tips på fem fantastiska matsvampar att hålla utkik efter under din nästa svamputflykt i skogen.

Kantarell

En av de populäraste ätbara svamparna i Sverige. Trivs bäst i löv- och barrskog. Växer ofta i grupp, så hittar du en har du stor chans att hitta fler.

Karljohanssvamp (även kallad Stensopp)

Trivs i löv- och barrskog. En perfekt svamp att ha i maten, tillför en nötig smak och har ett härligt tuggmotstånd.

Blomkålssvamp

Liknar ett blomkålshuvud. Växer längst ned vid roten på träden och trivs bäst i tallskog. Rengöringen av svampen kan vara något utmanade – skölj svampen noga för att undvika oönskat besök i maten.

Smörsopp

En svamp som kan upplevas aningen slemmig på ovansidan. Svampen trivs bäst i tallskog och fungerar både att torka och tillaga. Är släkt med Karljohanssvampen.

Trattkantarell

Trivs i löv- och barrskog, gärna där marken är extra fuktig. Var noga med att du plockar trattkantarell och inte förväxlings-svampen toppig giftspindling.

    Tips! Så rensar du din svamp

    1. Borsta bort den värsta smutsen från svampen.
    2. Fyll upp vatten i diskon och tillsätt cirka 1 dl vetemjöl i vattnet.
    3. Lägg svampen i mjölvattnet och rör runt försiktigt så att de inte skadas.
    4. Ta upp svampen ur mjöl-vattnet och skölj av den. Mjölet rengör svampen genom att ta med sig skräpet från svampen ned på botten.
Text: Wilma Ekström