Skogen har blivit en tillflyktsort och tryggt rum, som ger tröst och kontemplation i osäkra tider. Foto: Annsofie Öhman.

Skogen har blivit en tillflyktsort och tryggt rum, som ger tröst och kontemplation i osäkra tider. Foto: Annsofie Öhman.

Inspiration / Jakt och friluftsliv

Ute är det nya inne

Publicerad 2021-03-23

Kommer vi fortsätta umgås ute i naturen när pandemin har klingat av? Kanske är det nya utelivet, i ur och skur, i skog och mark, i parker, invintrade trädgårdar, en sådan förändring som kommer leva kvar. För visst finns det många fördelar med att träffa nära och kära ute, även om det råkar vara en grå förmiddag i mars.

Coronapandemin har förändrat både vardag och hela tillvaron för oss alla. Vi har anpassat vårt sätt att jobba, hur vi träffas socialt, handlar mat och kläder, tränar… Listan kan göras lång.

Vi som jobbar hemifrån har fått rutin på det och när vi träffar släkt och vänner gör vi det på ett coronasäkert sätt. Till att börja med så handlade det mer om att skjuta upp sociala sammankomster, men efter ett tag så blev det blekt och fattigt, och vi träffades i alla fall – ute!

Födelsedagsfirande i februari, snålblåst och nollgradigt, brrr... Men vi pälsar på oss, väljer en plats med hyfsat skydd från vinden, placerar oss med coronaavstånd och i bästa fall har vi en sprakande brasa i närheten. Inte så tokigt i alla fall!

En kollega till mig berättade att hennes farfar, född i januari, alltid hade drömt om ett utekalas, och nu skulle det äntligen bli av! Här laddades det med varma kläder, filtar, infravärme, ballonger i trädet, värmande dryck, läcker mat och en klurig quiz, och sedan träffades man flera generationer under några timmar.

Förlängning av vardagsrummet

Och vill man komma ut och röra på sig en hel eller halv dag, så gäller det att vara ute i god tid. Numera kan det vara knepigt att hitta en parkeringsplats just där vandringslederna startar om klockan närmar sig tio en lördag- eller söndagsmorgon.

Vi människor är sociala varelser, som anpassar oss efter verkligheten. Och får man inte träffas inne, så får man göra det ute och på avstånd!

Cajsa Rännar, som är friluftsexpert på Friluftsfrämjandet bekräftar bilden.

– Efter första nedstängningen i slutet av mars kunde vi direkt se att fler människor rörde sig ute i naturen, trots att det inte var särskilt bra väder under helgerna.

Naturen och skogen har för många blivit en förlängning av vardagsrummet, ett ställe där vi umgås, och en arena för träning, själva eller i grupp. Men skogen har också blivit en tillflyktsort och tryggt rum, som ger tröst och kontemplation i osäkra tider.

Vi människor är sociala varelser som anpassar oss efter verkligheten. Får man inte träffas inne, så får man göra det ute och på avstånd!

Långsamhetens lov i vandring

– Vi ser att många inte nöjer sig med att ”bara” fika när de är ut i naturen, utan är nyfikna på att testa nya aktiviteter. Redan innan pandemin märkte vi ett ökat intresse för friluftsliv, och sen när corona kom pausade allt, och för många blev det då ett bra läge att testa friluftsliv.

Friluftsfrämjandet har fått fler medlemmar och aktiviteterna blir snabbt uppbokade. Här lockar bland annat längdskidor, paddling, långfärdsskridskor – och vandring.

– Vi brukar säga att vandring är det nya yoga! Det är lättillgängligt och man kan göra det på så många olika sätt. Fort och långt eller promenera i lugn takt. Själv eller med flera andra. Just långsamheten i vandring tror vi attraherar många, säger Cajsa Rännar.

Ökat naturslitage

En mindre positiv sida av att fler rör sig i skog och mark är dels ett ökat slitage av naturen, på mark och växtlighet, dels att alla inte har full koll på allemansrätten.

– Allemansrätten är fantastisk och ger oss många möjligheter, men det finns en del som har övertro på sin egen kunskap om allemansrätten, till exempel tror många att det är okej att elda upp grenar och kvistar man hittar på marken, vilket det ju inte är överallt. De flesta vet att man ska ta med sig sitt skräp hem, men gör det av någon anledning ändå inte.

Hon konstaterar att många friluftsidkare åker till samma ställen; friluftsområden och naturreservat ganska nära stadskärnan. I vanliga fall så får ju naturen vila under höst och vinter, men nu har vi varit där hela tiden, vilket sliter på naturen. Men det är bra med ett snötäcke som skyddar lite.

– Det vore bra om vi kunde bli bättre på att sprida ut oss. I grunden är det ju härligt att fler och fler hittar till skogen! Så njut av naturen, men ta ansvar och glöm inte att allemansrätten både är en rättighet och en skyldighet.

Nya sätt att mötas

Till sist kanske man kan konstatera, att vi inte har förändrat vårt grundläggande sociala behov, som att vilja träffa familj och vänner. Istället har vi varit kreativa och hittat på ”nya” sätt att mötas, som ett adventsfirande vid eldstaden i kanten av trädgården, 50-årskalas med quiz ute i skogen eller skogsvandring med kompisgänget varje helg. Frisk luft och i högre grad än tidigare rörelse kan ju aldrig vara fel!

Foto: Julien Lanoy

Foto: Julien Lanoy

Cajsa Rännar är friluftsexpert på Friluftsfrämjandet. Foto: Abraham Engelmark.

Cajsa Rännar är friluftsexpert på Friluftsfrämjandet. Foto: Abraham Engelmark.

Foto: Annsofie Öhman

Foto: Annsofie Öhman

    Härliga aktiviteter utomhus!

    • Skattjakt i skogen. ”Du har tio minuter på dig att hitta allt som står på listan!”
    • En hel del aktiviteter som man gör på sommaren funkar även under vår och vinter. Spela kubb, dragkamp och hoppa säck.
    • Musikquiz. Gör ett själv eller sök efter färdiga quiz på nätet.
    • Tipspromenad. Gör egna frågor eller använd dig av en app, till exempel Kahoot.
    • Gör en enkel hinderbana i skogen: Spring på ojämn mark, kryp under eller klättra över hinder, som träd, buskar och stenar. Gå balansgång på trädstam. Jämfotahopp över låga hinder.
Text: Annsofie Öhman