Inspiration / Kultur och tradition

Strålande ljus och ljusstöpning

Det luktar jul. Det luktar ljus. Det luktar gott hos Anders och Carina Bernfeldt. De tar emot i sitt hem, tillika stöperi och ljusbutik, i Korsberga utanför Vetlanda.

Svartsjö Ljus och slöjd är ett familjeföretag som grundades 1995. Ljusstöpararvet ligger dock längre bak i tiden än så.

– Det började med min mormor. Hon var prästfru och samlade ihop stumparna i kyrkan och stöpte om till vackra grenljus. Mest för husbehovet och kyrkobasaren. Det var sedan min mamma som på tidigt 1970-tal satte igång ljusstöpningen i större skala, berättar Anders.

Det var också Anders mamma som experimenterade fram det recept som än i dag används. En blandning av stearin, paraffin och äkta bivax.

– Ett lika hemligt recept som Coca-Colas, säger Anders och skrattar.

30-40 dopp per ljus

Ljusstöparkonsten verkar dessutom fortsätta att gå i arv inom familjen Bernfeldt.

– Vår äldsta dotter har designat ett av våra mest populära ljus och gör numera våra ljusdekorationer. Så nu är vi faktiskt inne på fjärde generationen, berättar Carina.

Hösten är alltid en hektisk tid i stöperiet, då de måste hinna stöpa ett ordentligt lager som räcker hela julen. För när väl julmarknaderna drar igång är de ute så mycket att de inte hinner stöpa. En arbetsdag i stöperiet pågår från tidig morgon till sen kväll.

– Varje ljus ska doppas 30 till 40 gånger. Men det blir alltid väntetid mellan stöpen då vi hinner med lite annat också. Vi har ju till exempel en hel del besökare i stöperiet, berättar Anders.

Tidskrävande med handformning

Alla ljus handstöps och vissa modeller kräver handformning.

– Då sänker vi ner ljuset i den varma ljusmassan. Det mjuknar och vi kan böja och forma. Men den typen av ljus är väldigt tidskrävande att tillverka, berättar Carina.

Vad utmärker ett bra ljus?

– De ska brinna med fin låga utan att rinna. Och de ska brinna länge, slår Anders fast.

I Svartsjös sortiment finns omkring 30 olika modeller, både traditionella ljus och så utvecklar de nya. Till varje jul försöker de ta fram en ny modell.

Flitens låga i Korsberga

Namnet Svartsjö härstammar från tiden när familjen bodde på Svartsjölandet utanför Stockholm.

– När barnen skulle börja skolan tog vi steget bort från storstan. Vi längtade till norra Skåne eller Blekinge. Och hamnade här i Korsberga. Vi fastnade så för huset. På samma gång kom vi närmare marknaden i södra Sverige, berättar Carina. Det var också i samband med flytten som ljusproduktionen tog fart på allvar.

– Vi fick större ytor och kunde öka produktionen. Dessutom började vi båda två jobba med det här på heltid, säger Anders.

Stöp ditt eget julljus

Du behöver

  • Ljusmassa. Finns i hobbyaffärer och färgaffärer. Använd ljusmassa med stearin och paraffin.
  • Vekar. Knyt fast vekarna i en pinne så att du kan doppa flera vekar åt gången i den smälta ljusmassan. Ju tunnare veke, desto längre brinntid – men också lägre ljusstyrka.
  • Termometer
  • En stor kastrull till vattenbadet och en hög burk eller kastrull som stöpkärl (som får plats i vattenbadet).

Gör så här

  • Smält ljusmassan i stöpkärlet. Stöpkärlet ska stå i ett vattenbad. Smält aldrig ljusmassan direkt i en kastrull (risk för överhettning). Ljusmassan ska vara 70 grader under själva stöpningen.
  • Häll försiktigt i 70-gradigt vatten i stöpkärlet. Vattnet lägger sig under den smälta ljusmassan.
  • Vekarna ska vid första doppet ligga kvar i ljusmassan tills alla luftbubblor försvunnit ur veken. Vekarna får inte komma i kontakt med vattnet under ljusmassan vid första doppet.
  • Doppa därefter vekarna rakt ned i massan och vidare ned i vattnet. Doppa vekarna i jämn takt men se till att de svalnar lite mellan doppen.
  • Efter cirka 30 dopp har vekarna fått tillräckligt med ljusmassa. Ljusen är klara!
Text och foto: David Söderlind