Inspiration / Mat och recept

Nässelsoppa med pocherade ägg

Publicerad 2022-03-11

Våren bjuder på härliga nässlor som man själv kan plocka och sedan använda till en välsmakande och krämig soppa. Och till nässelsoppan passar det alldeles utmärkt med pocherade ägg eller kokta ägghalvor.

Gör så här

Fräs lök, vitlök, fänkål, citronskal och stjärnanis i olja på medelvärme i en kastrull. Häll i buljongen och reducera till hälften samtidigt som lök och fänkål kokar klart. Häll i grädde och mjölk och koka ytterligare 10 minuter.

Ta upp stjärnanisen. Lägg nässlor och spenat i en mixer och häll i den reducerade soppan. Mixa slätt och smaka av med salt och citronjuice. Sila soppan om du vill och håll den varm fram till servering, eller kyl ner och värm vid servering.

Servera i djupa tallrikar med pocherat ägg och garnera med fänkålsdill.

Det här behöver du

2 liter plockade nässelblad. Rensade, förvällda och urvridna
4 schalottenlökar, grovhackade
1 vitlöksklyfta, delad
1 fänkålshuvud, ca 150 g, grovskuret.
plockad fänkålsdill

1 ½ citron, finrivet skal och pressad juice
1 stjärnanis
8 dl kycklingbuljong, gärna hemgjord eller flytande fond på flaska
3 dl vispgrädde
1 ½ dl standardmjölk
70 g spenat (färsk eller fryst)
neutral olja
salt

8 ägg

Så pocherar du ägg

Till åtta pocherade ägg kokar du upp 2 liter vatten och ½ dl vinäger i en kastrull. Sänk värmen och låt vattnet sjuda. Knäck äggen i kaffekoppar, vispa en kraftig virvel med en ballongvisp i det varma vattnet. Under tiden som vattnet snurrar kraftigt låter du äggen försiktigt glida ner i virveln ett och ett och låter dem snurra runt tills vattnet stillnar. Fem ägg i taget är lagom för att undvika äggkaos i kastrullen. Låt äggen ligga kvar och pochera cirka fem minuter.

Servera äggen direkt (absolut att föredra) eller kyl dem i isvatten, ta upp ur vattnet och förvara i kylen under plastfolie. Värm de förpocherade äggen i nytt vatten vid servering.