Med skogsfastigheterna och det gemensamma företaget Gårdsstyling har Markus och Erika
Forsbäck hittat en bra balans i tillvaron tillsammans med tvillingarna Adam och Fred.

Med skogsfastigheterna och det gemensamma företaget Gårdsstyling har Markus och Erika Forsbäck hittat en bra balans i tillvaron tillsammans med tvillingarna Adam och Fred.

Inspiration / Möt Sydveds skogsägare

Familjen Forsbäck stylade om skogen och livet

Publicerad 2022-03-14

Vad gör du när ekorrhjulet bara snurrar runt, runt och du inte har tid för det som är viktigt här i livet? Enkelt! Du säljer lägenheten i stan, investerar i skogsfastigheter och startar ett företag för vilsna skogsägare som vill ha hjälp med att styla sin gård. Att man får jobba häcken av sig, det är bara kul!, tycker Erika och Markus Forsbäck.

Jag har alltid känt att jag föddes på fel ställe. Inte för att Markus Forsbäck beklagar sig.

– Jag växte upp i en villa i Nacka, och jag vet att det är en dröm för många. Men det var alltid något som skavde i mig, jag längtade till landet. När jag tog studenten bestämde jag mig för att jag aldrig mer skulle bo i en stad.

Visst blev det några avsteg på vägen, men nu är han där, och det går inte att ta miste på att mannen i huggarstället är en mycket lycklig man. Lyckan stavas en livskamrat med samma mål och intressen, två galet charmiga tvillingpojkar och tre skogsgårdar.

Från stad till skog

Erika däremot, har alltid varit en riktig stadstjej. Uppväxt i Halmstad och utbildad marknadsförare hade hon siktet inställt på Stockholm. Att hon natten före sin bröllopsdag skulle vara den som drog på sig gummistövlarna för att gå ut och mata änderna, det fanns inte på kartan.

Efter flytten till storstan jobbade hon bland annat på mediebyrå och med marknadsföring i olika branscher, innan hon fick jobb på Landshypotek.

– Det var min allra första kontakt med jord och skog. Jag kunde verkligen ingenting. Turligt nog hade jag en kollega som hette Markus som erbjöd sig att hjälpa till. Han var väldigt ambitiös och gjorde till och med ett skogsquiz till mig, skrattar Erika.

Resten har ni redan räknat ut. Kärleken slog till och paret flyttade ihop i en lägenhet i centrala Stockholm. För 3,5 år sedan utökades familjen med tvillingarna Adam och Fred.

Adam och Fred 3,5 år älskar livet på landet. Adam hänger gärna med mamma och hjälper till att styra upp projekten medan Fred är alldeles tokig i traktorer och grävmaskiner.

Adam och Fred 3,5 år älskar livet på landet. Adam hänger gärna med mamma och hjälper till att styra upp projekten medan Fred är alldeles tokig i traktorer och grävmaskiner.

Tånga var den första gården som Erika och Markus köpte i Halland. Den solgula mangårdsbyggnaden har helrenoverats

Tånga var den första gården som Erika och Markus köpte i Halland. Den solgula mangårdsbyggnaden har helrenoverats

Erika är utbildad inredare och ansvarar för den kreativa delen av renoveringarna i samråd med Markus.

Erika är utbildad inredare och ansvarar för den kreativa delen av renoveringarna i samråd med Markus.

Fast i ekorrhjulet

Efter studenten hade Markus studerat till jägmästare och den skogliga karriären rullade på. Han jobbade bland annat som virkesköpare hos Stora Enso, på sågverk och med fastighetsfinansiering.

– Alla de där jobben lärde mig mycket och gav mig ett kvitto på att jag hade hittat rätt. Och så, när jag var 28 blev gården Pungsund i Sörmland till salu. Gården var väldigt nergången med skogar och byggnader i dåligt skick. Men jag såg potentialen och frågade mamma, som alltid har velat ha en hästgård, om hon ville köpa den tillsammans med mig, berättar Markus.

Steg för steg rustade Markus upp gården – skogen, jorden och byggnaderna – och det mesta av arbetet gjorde han själv. I dag är Pungsund hemmet för hela familjen, inklusive farmor som har byggt ett eget hus på gården. Flytten till landet gick för ett par år sedan. Efter några år av pendlande mellan Stockholm och Pungsund bestämde sig familjen för att starta ett nytt liv.

– Vi pinnade på i ekorrhjulet, jobbade hela tiden och var aldrig hemma. När vi var på gården var det mest arbete och när vi var i Stockholm hann vi aldrig njuta av fördelarna med storstan. Det var en ond spiral. Så en dag drog vi i bromsen, satte oss ner och började prata om framtiden. Vi kom fram till att det vi egentligen ville, var att jobba med våra stora intressen: skog, fastigheter och inredning, förklarar Erika.

Investerade i skog i Halland

Sedan gick det snabbt. Lägenheten i Vasastan såldes och familjen flyttade till Pungsund permanent. Markus jobbar fortfarande kvar som VD för mäklarfirman Areal. Erika utbildade sig till inredare och jobbar heltid i det gemensamma
företaget Gårdsstyling där paret hjälper fastighetsägare med värdehöjande insatser inför kommande värdering eller försäljning. Tillsammans förvärvar de också egna fastigheter, rustar upp och hyr ut.

I dag äger de ytterligare två gårdar. Tånga utanför Långaryd, i gränstrakterna mellan Småland och Halland, samt Steningsbo som ligger aningen längre söderut, i Simlångsdalen. Sammanlagt handlar det om cirka 200 hektar produktiv skogsmark. Båda gårdarna var i stort behov av renovering när Erika och Markus tog över.

När vi träffar familjen på Tånga kan man inte tro annat än att det alltid har varit en mönstergård med ett solgult hus på en kulle, välkultiverade åkrar och en skog där granplantorna spritter av iver. Hela fastigheten har gallrats igenom, icke produktiv skog har tagits ner och föryngrats. Genom hela fastigheten löper nyrenoverade skogsbilvägar, varav 600 meter är nyanlagd.

Lika barn…

Markus och Erikas vapendragare i det skogliga renoveringsarbetet är Anders Persson som är traktens Sydvedare.

– Han följde med i köpet!, skojar Markus och förklarar att de vid förvärvet av Tånga gick ut med en upphandlingsförfrågan till fyra olika möjliga skogliga samarbetspartners.

– Vi utvärderade alla anbuden utifrån pris och person och Anders var det självklara valet. Det är kul att diskutera skog med Anders, han är lyhörd, lätt att få tag på och har värdefulla kontakter, säger Markus.

”För oss ligger utmaningen i att åstadkomma en stor förvandling även med en liten budget.”
Markus står ofta för tapetvalen och Erika får utmaningen att hålla ihop helheten. Markus
älskar nämligen djurtapeter. Som här i köket på Tånga där både räven och hönsen kollar när man äter frukost.

Markus står ofta för tapetvalen och Erika får utmaningen att hålla ihop helheten. Markus älskar nämligen djurtapeter. Som här i köket på Tånga där både räven och hönsen kollar när man äter frukost.

Vårt tips är att renovera smart, göra om infrastrukturen så att fastigheten håller en god standard och vara trogen husets stil i sina inredningsval.

Vårt tips är att renovera smart, göra om infrastrukturen så att fastigheten håller en god standard och vara trogen husets stil i sina inredningsval.

Anders erkänner utan omsvep att han först undrade vad han skulle kunna bidra med.

– När jag förstod att Markus själv hade jobbat som inköpare så tänkte jag att det här blir en utmaning, skrattar Anders.

– Markus kan ju skog lika bra som jag själv och vet hur en inköpare jobbar. Faktum är att vi har en väldigt bra affärsrelation med raka puckar och givande diskussioner. Det jag tycker är så härligt med Markus och Erika, är att de är så måna om sina fastigheter: jorden, skogen och byggnaderna. De utnyttjar verkligen varje kvadratmeter av skogen och ger den de bästa förutsättningarna att producera, säger Anders och betonar att en förutsättning för Sydveds leverans är entreprenörsteamet på Åkershults skogstjänst.

De är ovärderliga, bekräftar Markus.
– Jag har lika mycket direktkontakt med Åkeshult som med Anders. Inte bara det att de är skogligt skickliga, de kan också hjälpa till att fixa fram många andra maskiner och kontakter som vi behöver. Det är väldigt värdefullt när man sköter en fastighet på distans.

Ett friare liv

Just nu genomgår Steningsbo en liknande förvandling, enligt samma rutin som när Erika och Markus stylar fastigheter på uppdrag av sina kunder. Tillsammans lägger de upp strategi och budget för jord, skog och byggnader. De skapar också inspirationstavlor över hur husen ska renoveras och inredas. Hantverkare anlitas förstås, men väldigt mycket av jobbet gör paret själva. Markus kör grävmaskinen, fixar nya skogsbilvägar, diken och avlopp och Erika står i slipdammet och projektleder renoveringen av hus och byggnader. De säger det inte rent ut, men det är rätt uppenbart att de här två
småbarnsföräldrarna sliter som djur. Och njuter av det.

– Vi ville ha ett friare liv med möjlighet att själva kunna gasa och bromsa. Vi jobbar fortfarande jättemycket men när vi är lediga så är vi verkligen lediga. Och vi får jobba tillsammans med vårt stora intresse. Hela poängen är att vi kompletterar varandra, säger Erika.

Det blir förstås en del pendlande från Pungsund, under renoveringsperioderna blir det extra intensivt. Men att de har valt att köpa skogsfastigheter i Halland har sina randiga skäl. Här finns närheten till mormor och morfar som gärna hoppar in som barnvakter till Adam och Fred när mamma och pappa står och slipar
tak. Och så är det ju det här med skogspriserna.

– Skogen i det här området har bra tillväxt, och helt ärligt, i Stockholmstrakten så går det inte att köpa skogsfastigheter längre. Det är så dyrt att vi inte får ihop kalkylen, resonerar Erika.

Liten budget, stor skillnad

I jobbet med att styla andras gårdar åtar de sig både stora och små projekt. Det behöver inte vara stora skogsgårdar och herresäten. Ett vanligt lantbruk är en minst lika spännande utmaning, betonar Markus:

– Många av dem som vänder sig till oss känner lite ångest. Det finns så mycket att göra, man vet inte var man ska börja och man har ofta en begränsad budget. Vi tar udden av det jobbiga och ser till att det blir gjort. Det första vi gör är att skapa en handlingsplan utifrån den budget som finns. Vilka insatser kommer mäklaren att kunna räkna hem vid en försäljning?

Här handlar det ofta om att städa undan i alla skrymslen på gården så att det blir ett städat intryck, genomföra de allra nödvändigaste åtgärderna i skogen och att göra snyggt runt gårdsplanen, rensa i husen och inreda dem på ett välkomnande vis. I de fall där kunderna ska behålla gården hjälper Erika och Markus till att prioritera insatserna på gården – från skogen till gårdscentrum och boningshus.

– Inom det här området utgörs våra kunder främst av fastighetsägare med gamla hus som vill ha hjälp med renovering och stilval. Vårt tips är att vara trogen fastighetens stil och lägga pengarna på rätt saker. Naturmaterial som håller i längden, till exempel ett stengolv eller en vacker bänkskiva, kan man få betalt för även i framtiden. Men kanske inte för det dyra köket
och märkeskranarna, säger Erika som konstaterar att lyxrenoveringar inte är hennes och Markus kopp te.

– Har man obegränsat med pengar så är det hur enkelt som helst att rusta upp en gård. För oss ligger utmaningen i att åstadkomma en stor förvandling även med en liten budget. Vi vill inspirera andra skogsägare och visa att det faktiskt går!

De utnyttjar verkligen varje kvadratmeter av skogen.
Anders Persson
Att underhållsdika befintliga diken och lägga i nya trummor är en av de bästa tillväxthöjande åtgärderna man kan göra, konstaterar Sydvedare Anders Persson. Nu växer det så det knakar i granplanteringen intill.

Att underhållsdika befintliga diken och lägga i nya trummor är en av de bästa tillväxthöjande åtgärderna man kan göra, konstaterar Sydvedare Anders Persson. Nu växer det så det knakar i granplanteringen intill.

Skogsbilvägarna på Tånga har helrenoverats. Dessutom har det byggts till 600 meter ny väg som kommer att rationalisera skötseln av de nya planteringarna.

Skogsbilvägarna på Tånga har helrenoverats. Dessutom har det byggts till 600 meter ny väg som kommer att rationalisera skötseln av de nya planteringarna.

    Så stylar du din skogsfastighet

  • Styla gården kan du naturligtvis göra även om du inte har tänkt sälja. I grund och botten handlar det om att prioritera sina insatser så att man ökar värdet på lång sikt, tipsar Erika och Markus.

    • Tänk på första intrycket. Grusa upp gårdsplanen. Är ekonomibyggnaderna bortom all räddning? Riv dem. Om taken är okej kan det räcka med att rödmåla fasaderna, så ser det genast trevligare ut.
    • Fastighetens infrastruktur är viktig. Att rusta upp och grusa på befintliga skogsbilvägar och byta ut trasiga trummor gör mycket. Kanske går det att komplettera med en ny, kortare vägsträcka som gör stor skillnad?
    • Det absolut bästa sättet att höja tillväxten i marken är att rensa befintliga diken.
    • Om gården har glesa eller improduktiva bestånd kan det vara bättre ekonomi att hugga ner och börja om.
    • Oröjda bestånd har begränsad värdepåverkan vid försäljning. Satsa på att röja ett bestånd intill vägen så att köparna får en idé om hur fint det kan bli.
Text: Amelie Bergman Foto: Anna Hållams