Inspiration / Möt Sydveds skogsägare

Kärlek vid första ögonkastet

Publicerad 2017-06-11

Gömd bakom törnen och snår har Hörda Gård väster om Värnamo slumrat i många år. Kanske har hon någon gång drömt om gamla tider. Hört ekot av drängarna som slog vallen och frustandet från hästarna som drog virket ur skogen. Kanske har hon drömt om prinsen och en förlösande kyss. Men nu är det 2017 och i jämställdhetens namn så räcker det inte med en karl. Tillsammans har Karolina och Lars Johannesson väckt Hörda ur hennes Törnrosasömn.

​"Lars åkte ut själv och tittade på Hörda när annonsen kom ut. När han kom tillbaka hade han något speciellt i blicken. Så vi åkte dit igen, båda två, och vi visste direkt att det var allvar", minns Karolina. Karolina och Lars har hängt ihop i 26 år nu. Det märks att de har roligt tillsammans i sina gemensamma projekt. Båda känner att Hörda är en kärlek som kommer att vara livet ut.

– Det är många som undrar varför i himlens namn vi ska flytta ifrån Bolmsö. Vi bor ju redan på landet, på en vacker gård, vid en sjö. Men det vi har hittat här på Hörda är något annat.

Vidsträckta jaktmarker, och avskildhet och lugn. Bolmsö kan vara ganska intensivt under turistsäsongen och hemma har vi inte skogen i direkt anslutning till gårdscentrum utan merparten av skogsinnehavet ligger en bit bort. Här är det bara att gå rätt ut genom dörren…, förklarar Lars.

– Dessutom är vi båda intresserade av kultur- och byggnadsvårdsfrågor och Hörda behövde verkligen lite kärlek, konstaterar Karolina.

Historisk mark

Hörda är en klassisk "gård runt sjön" men med en extra twist. Strategiskt placerad på näset mitt emellan Herrestadsjön och Nästasjön väster om Värnamo doppar gården tårna i två olika vatten. Hörda finns omnämnd redan på 1300-talet och blev säteri 1578. Under århundradena förvaltades gården av en rad kända släkter. Totalt omfattar den 385 hektar, varav cirka 285 är skog. Karolina och Lars köpte Hörda 2014.

– Så fort vi bestämt oss ringde jag till vår Sydvedare Carl-Johan Savin och bad honom om en kalkyl. Tillsammans lade vi upp en plan både för förvärvet och för hur skogen skulle förvaltas. Det var väldigt mycket att göra, berättar Lars.

Skogen på Hörda hade i princip stått orörd de senaste hundra åren. Den som gjort mest jobb i skogen var Gudrun, som hyvlat drygt 100 hektar. Dessa var återplanterade och hade växt in i röjningsfasen. Viss gallring fanns att göra – men framförallt handlade det om att röja upp. Kring gårdscentrum var de gamla hag- och åkermarkerna till stor del igenvuxna. Ner mot udden Nottången möttes man av en vägg av sly. Nu är vägen ner mot vattnet öppen igen och bryts bara av välhållna lövbestånd med en skön blandning av björk, ek och friska askar.

Rikt djurliv

Gården blev aldrig föremål för 1900-talets jordbruksrationalisering. Det har gjort att den äldre kulturmiljön finns bevarad med mindre åkrar och gläntor insprängda i skogen. De odlade ytorna bryts fortfarande av trädbevuxna öar med odlingsrösen. Här trivs viltet och det är perfekt att smyga in ett litet jakttorn i trädlinjen.

– Nottången är en av våra favoritplatser. Vi brukar ta med oss en kaffekorg ner till vattnet och sätta oss och bara njuta, säger Karolina och släpper iväg labradortiken Nicki på en hett efter-längtad simtur. I familjen finns tre hundar, förutom Nicki även en drever och en gråhund. En hund för varje typ av jakt. Hela familjen Johannesson, även sönerna Karl och Oscar, är passionerade jägare. Hörda har ett rikt djurliv. Närheten till vatten och Store Mosse, som gränsar till fastigheten, gör att det finns många fåglar i luften. På fastigheten finns älg, rådjur och vildsvin. På sistone har även ett par dovhjortar letat sig in på ägorna och Lars och Karolina hoppas att de stannar och bildar familj.

– Det talas om varg, även om vi aldrig har sett någon. Och så har vi faktiskt haft björn – "Granis" sköts precis i fastighetsgränsen, berättar Lars.

– Det roliga med en lite större fastighet som Hörda är att den erbjuder så fina möjligheter till viltvård. Det går att följa viltstammens spår och utveckling på ett bra sätt.

Jaktstugan en fristad

Produktionsskogen ligger huvudsakligen i fastighetens östra delar, uppe på höjderna med utsikt över grannsocknarna. Boniteten är bra, här växer främst gran, med visst inslag av tall. Här har de huvudsakliga åtgärderna bestått av att röja Gudrunplanteringarna, anläggning och underhåll av skogsbilvägar samt viss gallring. Storskog finns för föryngringsavverkning, men Lars och Karolina vilar på hanen.

– Jag vet ju att den är mogen och att det inte är bra om den står alltför länge. Vare sig för kvalitetens eller stormkänslighetens skull. Men just nu får den vara. Bara för att den är så vacker.

Här uppe finns också familjens jaktstuga. Nybyggd i en solig glänta med övernattningsloft och en värmande kamin för kyliga dagar. Ett stort lövträd blåste in i ladugården under stormen Gudrun och skadade kortsidan på byggnaden. Lars och Karolina såg möjligheten att använda några av de gamla bjälkarna och virket till jaktstugan.

– Ibland använder vi jaktstugan för övernattning och samlingspunkt i samband med jakt, säger Karolina.

Morgonkaffe på verandan

Men det är inte långt kvar nu, innan det är dags för inflyttning i den vackra mangårdsbyggnaden på Hörda. Karolina och Lars har genomfört en omfattande men varsam totalrenovering med hänsyn till kulturarvet. I centrum för upplevelsen står den knuttimrade stommen från 1820-talet.

–Vi har valt att lämna timret i dagen på några ställen, som en påminnelse om historien, förklarar Karolina.

Kakelugnarna har satts om och de gamla snickerierna renoverats men Karolina och Lars har även tillfört nya element. Snart kan de dricka sitt morgonkaffe i den nybyggda gräddverandan med utsikt över den glittrande Herrestadssjön. Inom kort ska även trädgården restaureras; innan gräv- och renoveringsarbetena påbörjades flyttade de varsamt många av de rara växter som fanns planterade i trädgården. En av gårdens tidigare ägare var trädgårdsentusiast och hämtade bland annat inspiration och växtmaterial från Alnarp.

"Nottången är en av våra favoritplatser. Vi brukar ta med oss en kaffekorg ner till vattnet och sätta oss och bara njuta."
.

Sydveds helhetsansvar

Att återskapa, förädla och förvalta Hörda är målsättningen för Lars och Karolina, och Carl-Johan Savin har fått förtroendet att ta helhetsansvar.

– Vi går tillsammans igenom förutsättningarna och sedan lämnar Carl-Johan ett förslag mot budget. Sedan gillar jag att Carl-Johan inte är rädd för att komma med egna idéer. Om han har en avvikande åsikt så talar han om det, resonerar Lars. Carl-Johan har ansvaret för familjen Johannessons hela skogsinnehav – sammanlagt tre fastigheter om cirka 550 hektar varav 420 är skog.

– Sydved har varit en självklar samarbetspartner till familjen sedan 1985 och Carl-Johan har tagit över och vårdat relationen på ett fantastiskt bra vis.

– Jag känner mig trygg i att det blir som vi har sagt. Om drivningsförhållandena inte är optimala eller något annat inträffar så vet jag att Carl-Johan hör av sig. Annars känner jag mig trygg i att allt löper på som det ska. Jag behöver aldrig ligga på, dubbelkolla eller tjata och det är jätteskönt, säger Lars som har fullt upp med telefonen ändå. Som entreprenör och ägare till ett byggföretag är han ständigt på tråden.

– Men jag tar gärna hand om ett och annat vindfälle själv. Jag tycker det är avkopplande, berättar Lars och får Karolina att brista ut i skratt:

– Äh! Säg som det är. Du tycker att det är jättekul! Det går ju knappt att få dig att komma ner från traktorn!

Ingen blir besviken!

Karolina är tydlig med att hon tänker ta större del i skogsbruket när de väl har flyttat in.

– Under hela tiden som Lars och jag har känt varandra så har skogen varit en given plats att vistas på. Lars är uppvuxen med skogsägandet och för mig har det varit självklart att hänga på. Jag har lärt mig massor och nu är det dags för mig att bli mer aktiv, resonerar Karolina.

– Det var likadant med jakten. Efter att ha varit med i så många år så kände jag att jag ville ha en egen bössa. Jakten har blivit mitt stora fritidsintresse. Och det blir ju inte sämre av att det delas av alla i familjen. Det är skogen och jakten som får familjen Johannesson att dra upp bopålarna och göra Hörda till sitt nya hem. Ett val som känns naturligt.

– Vi gör det här tillsammans, allihop. Det är aldrig någon som blir besviken när helgen är här och det är dags att åka till Hörda. Det är här vi vill vara!

2017