Inspiration / Möt Sydveds skogsägare

Nya vindar på Mostorps Gård

Publicerad 2017-09-30

Var tid har sina utmaningar och möjligheter. På Mostorps Gård i halländska Slöinge har varje generation mött dem med nya idéer och hårt arbete. I dag är Mostorp ett samtida lantbruk med välbesökt gårdsbutik och produktion av närproducerat, ekologiskt nötkött – och ett eget riddarslott. Det är bara Ivanhoe som fattas…

​Om jag står i trappan och spelar luta? Nej, det har aldrig hänt…, säger Peter von Braun och ser förvånad ut. Den tanken har liksom aldrig slagit honom. För även om han bor i ett medeltidsinspirerat slott, så är det först och främst hans hem.

Här har höviska ideal fått ge vika för samtida familjeliv med skohög i farstun och en trave Veckorevyn i stora hallen. I 1800-talsslottet på 25 rum och kök huserar Peter, hustrun Ann-Helen, Adrian 21, Charlotte 19, Beatrice 16 samt jaktlabradoren Freja – svart som natten och god som guld.

Rik på idéer

Peters släkt har alltid varit rik på idéer och arbetsglädje – och Mostorps Gård är resultatet.

– Min farfars morfar, Ludvig von Segebaden, skapade fastigheten i mitten av 1800-talet genom att köpa och slå samman fyra äldre gårdar i Mostorps by. Ludvig var entreprenör och nytänkare och introducerade en hel del nya lösningar, berättar Peter.

På vintrarna drar vi på oss yllesockarna, stänger till och använder bara några rum.
Peter von Braun

Slottet var kronan på verket. Ludvig von Segebaden utlyste en arkitekttävling som vanns av den danske arkitekten Thorvald Bindesböll som då var på modet. Stilen var inspirerad av fransk medeltid med en fasad av grovhuggen granit, tinnar och torn. Över vattenfallet i den intilliggande Suseån byggdes en bro med stenvalv som fulländade den romantiska stilen.

Slottet stod klart 1880 och kan nästan betraktas som intimt om man jämför med de stora medeltida herresätena. Å andra sidan är 1000 kvadratmeter med stenmurar, tornrum och salonger knappast att betrakta som sedvanlig villastandard.

– Det blir rätt kallt om vintern eftersom väggarna saknar isolering. Vi har egen uppvärmning med värmepump och el från vattenfallet men att få hela huset varmt är helt omöjligt. Så på vintrarna drar vi på oss yllesockarna, stänger till och använder bara några rum, säger Peter.

Men för tillfället blåser de tidiga, ännu varma höstvindarna genom slottets salonger och både folk och fä njuter av höga, klara dagar. Bockjakten är i gång och fågeljakten lockar.

Både Peter och hans Sydvedare Eddie Nilsson är labradorentusiaster och samtalet halkar ständigt in på fåglarna när de rör sig över Mostorps marker. Peter och Eddie har haft en skoglig relation ända sedan slutet på 1980-talet. Peter tog över Mostorps Gård 1988 och bara några år tidigare hade Eddie börjat som avverkningsledare på Sydved.

Från mjölk till kött

Peter var 29 år när han tog över släktgården och han erkänner att det inte var någon självklarhet från början.

– Jag behövde lite utrymme att göra annat. Men det slutade med att jag gick lantmästarutbildningen på Alnarp och sedan kände jag mig redo, säger Peter som är femte generationen på Mostorps Gård.

1899 ärvdes fastigheten av Ludvig von Segebadens dotter Ester och hennes man, Rolf von Braun. Rolf von Braun dog bara tio år senare och Ester gifte om sig. 1960 övertogs gården av hennes sonson Baltzar von Braun, som var Peters pappa.

Vi var tidigt ute med närproducerat och upptäckte att det fanns ett stort intresse för våra produkter.
Peter von Braun

– Då hade Mostorp drivits av förvaltare under en längre tid och fastigheten var inte i bästa skick. Pappa hade varit i England och hade med sig många nya idéer hem. Jag tror faktiskt att han var först med lösdrift utomhus för mjölkkor.

När det var dags för Peter att ta över hade tiderna återigen förändrats. Mjölkproduktionen hade dålig lönsamhet och besättningen avvecklades. Istället investerade man i ett mindre antal köttdjur för att hålla markerna öppna – och på den vägen är det. Redan 1993 öppnade Peter ett litet gårdsslakteri och började sälja köttlådor till lokalborna.

– Vi var tidigt ute med närproducerat och upptäckte att det fanns ett stort intresse för våra produkter. I början slaktade vi 30–40 djur om året men i takt med att efterfrågan ökat så har vi skalat upp verksamheten.

800 nötdjur

I dag har Mostorps Gård 800 nötdjur – korsningar av charolais, simmental, limousine samt svart och röd angus – som strövar fritt över de stora betesmarkerna, samt ett nybyggt gårdsslakteri där köttet hängmöras. Man föder även upp får och tar emot grisar från granngården för slakt, styckning och försäljning. På Mostorp finns tre anställda charkuterister som förädlar vidare till syltor, korvar och pastejer.

Närproducerat på Mostorp innebär att man har kontroll på hela processen – från uppfödning till slakt, förädling och försäljning. Uppfödningen är också ekologisk och djurens foder baseras på egenodlade, obesprutade grödor.

– Att satsa på ett ekologiskt lantbruk är för vår del både en övertygelse och det ekonomiskt mest fördelaktiga.

Omtyckt besöksmål

Mostorps kött säljs i de lokala livsmedelsbutikerna samt i den egna gårdsbutiken som stod klar 2011. Peter har renoverat och inrett en av de gamla ekonomibyggnaderna. Med utpräglad känsla för detaljer har han skapat en läcker chark- och delikatessbutik som har blivit ett omtyckt utflyktsmål. På sommaren är det upp till en och en halv timmas väntetid. Men under tiden kan man roa sig med att åka på bisonsafari.

– Det här med bisonoxarna var en tillfällighet. Vi hade ett hjorthägn som stod tomt. En av mina kompisar är västernfantast och han berättade att det fanns en flock om 25 djur till salu i Sörmland. Jag tyckte att det verkade spännande och la ett bud. Det ingick en safarivagn i köpet, därav rundturerna, berättar Peter.

– Bisonuppfödningen är ingen stor affär, den går jämnt upp. Men djuren hjälper till att hålla markerna öppna, de är ett fint inslag på gården och uppskattas av besökarna – en vanlig sommar kör vi runt 3000 personer.

Gudrunhärjad granskog

Skogen är med andra ord inte huvudnäringen på Mostorp, men under årens lopp har den har ändå varit ett värdefullt komplement till verksamheten. Och den kommer att bli det igen – när alla Gudrunplanteringarna har växt till sig. Stormen var ett hårt slag mot skogsbruket på Mostorp. Eddie har räknat ut att hon tog 10 årsavverkningar. "Skogen växer fort, och det är lätt att glömma att det inte är så länge sedan som det inte fanns någon skog alls i Halland, bara ljunghedar."

– Peter var en av de första som ringde mig morgonen efter stormen. Jag har fortfarande kvar blocket jag antecknade på vartefter samtalen kom in och han står överst, minns Eddie.

– Jag var uppe tidigt den morgonen. Det gick ju inte att ta sig fram men en av grannarna har ett litet sportflygplan och tog upp oss. Med perspektivet från luften så insåg jag vidden av det hela, säger Peter.

Så gått som all gammal granskog är borta och i dag är det egentligen bara ekbacken, planterad i slutet av 1800-talet som står kvar. Planeringen av återbeskogningen har de gjort tillsammans. Plantmaterial och plantering har Peter stått för själv – det finns nämligen en plantskola i släkten. Största andelen är gran men här finns också lärk och sitka som kommer snabbt på de bördiga markerna. Dessa bestånd är snart klara för gallring medan granbestånden just nu röjs för fullt. Om ytterligare tio år kommer även granen att ha växt in i förstagallringen.

– Skogen växer fort, och det är lätt att glömma att det inte är så länge sedan som det inte fanns någon skog alls i Halland, bara ljunghedar, påminner Peter.

Tagit tillvara på chanserna

Mostorps Gård omfattar idag 550 hektar varav 190 hektar utgörs av produktiv skogsmark. Under Peters tid har Mostorp utvidgats genom förvärv av ytterligare ett par grannfastigheter.

– De där tillfällena ges ju bara en gång under en livstid och då får man försöka vara med, resonerar Peter.

Det faktum att han på bara 30 år har utvecklat släktgården till en framtidssäkrad och blomstrande verksamhet som sysselsätter tio personer är något som han ställer sig ödmjuk inför.

– Jag skulle gärna vilja säga att jag har haft en tjusig strategi men det är inte riktigt sant. Men jag har tagit till vara de chanser som har getts och jag har gjort vad jag har kunnat. Vem vet, i en annan bransch kanske jag hade varit miljardär nu, skrattar Peter och säger att han inte alltid tar de bästa och mest affärsmässiga besluten.

– Ibland har jag kanske lite för bråttom och är lite för otålig. Jag tycker om när det händer grejor. Det är roligt när det fungerar och att se saker och ting utvecklas.

Nästa generation på tillväxt

Att det blir en sjätte generation von Braun på Mostorps Gård är så gott som klart. Sonen Adrian är just nu tennislärare i Oslo men planerar att börja på Alnarp nästa år för att sedan gå i sin pappas fotspår.

– Adrian har precis som jag haft några år där han inte alls var säker på att ett liv på Mostorp var det rätta. Numera vill han knappt åka härifrån, ler Peter och glädjen i hans ögon går inte att ta miste på.

Att Peter von Braun skulle ligga på sofflocket när generationsskiftet en gång är gjort, det finns förstås inte på kartan.

Däremot ser jag fram emot att få göra andra saker. Att slippa de dagliga sysslorna och istället kunna ägna mig åt det som jag tycker är extra kul. Som att hålla saker och ting i ordning. Att renovera och hålla fint på gården och pyssla med detaljerna. Det är tillfredsställande!

September 2017

Text: Amelie Bergman Foto: Örjan Henriksson