Aktuellt / Senaste nytt

Björkgallring i vårsolens sken!

Publicerad 2019-02-28

I Linderås utanför Agunnaryd är ortsnamnet anspelning till lövskog ingen tillfällighet. Här på gården bor Torsten och Vivi-Ann Nilsson vars fastighet till stora delar består av en björkplantering. När det blev dags för gallring i björkskogen var det Sydvedaren Ludwig Björkman och Börje Axelssons Skogsentreprenad som fick förtroendet.

Det var många som höjde på ögonbrynen när Torsten och Vivi-Ann valde att markbereda och plantera inägomarken med björk. Torsten minns väl att det var drygt 17 000 plantor som planterades av både vårtbjörk och glasbjörk.

– Vivi-Ann planterade medan jag satte upp stängslet som skulle vara runt om planteringen. Jag hade fullt upp med att hålla rådjur och harar borta från björkplantorna, säger Torsten.

Älgar i hägnet

Stängslet runt om planteringen har varit nödvändigt för att plantorna ska få vara ifred från älgar, rådjur och annat vilt, men det höll nästan direkt på att gå riktigt illa.
Det var en av bygdens stora älgtjurar som tog sig in i hägnet och bröt av 150 stycken björkplantor. Lyckligt nog tog sig älgtjuren till slut ut samma väg som den kom in, nämligen genom att hoppa över stängslet.
Sedan dess har Torsten och Vivi-Ann inte haft några stora problem med vilda djur som tagit sig in på fel sida stängslet.

– Det har varit en och annan råbock som har hoppat över stängslet, men har tagit sig ut igen utan att göra någon större skada, säger Torsten.

Entreprenör från bygden

Genom åren har Torsten och Vivi-Ann på egen hand röjt och gallrat i beståndet. Främst har det varit för att tillgodose sina behov av björkved att elda med. Gårdens egen traktor och huggarvagn är den enda maskin som varit inne i beståndet.

När det blev dags för gallring kände Torsten och Vivi-Ann att de inte skulle klara av arbetet på egen hand och valde att ta hjälp av Sydved.

Modern teknik optimerar gallringen

I skördaren, en John Deere 1070 E, sitter Magnus Andersson från Ryssby. Magnus har kört skördare och skotare på Sydved sedan han gick ut Ryssbygymnasiet för snart tio år sedan. Magnus har många års erfarenhet av gallring, men har viss modern teknik till hjälp för att optimera arbetet. Programmet HPR Gallring är en automatiserad gallringsuppföljning som registrerar data från varje enskilt träd som avverkas. Skördarpiloten får en direkt återkoppling på uttaget och programmet ger även en prognos på kvarvarande bestånd.

Programmet säger att jag lämnar drygt 700 stam/ha efter gallring, vilket var vår målsättning med beståndet.
Konstaterar Magnus
Text och foto: Ludwig Björkman