Emma Holmström är forskare och universitetslektor vid institutionen för sydsvensk skogsvetenskap på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp.
– I mitt uppdrag ingår att forska och undervisa om föryngring och skötsel för alla trädslag i Sverige, berättar hon.
SLU har tidigare år forskat om just bok och bokföryngring. Men med tanke både på det allt varmare klimatet och ökad efterfrågan på bokmassaved och boktimmer, så tyckte Emma och hennes kollegor att det var dags att åter belysa ämnet.
Nu leder hon ett nystartat forskningsprojekt där ett av målen är att ta reda på hur man föryngrar och sköter en bokskog på ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart sätt. I Emmas team finns också postdoktoranderna Nikolaj Lula och Axelina Johnsson.
Tidigare forskning
Forskningsprojektet består av två äldre studier och Emmas egna försök.
– Med tanke på den långa omloppstiden för bok, ungefär 100 år, så var det naturligt att se på tidigare generationers forskning.
Hon har besökt bokbestånd som kollegor på SLU har lagt ut runtom i Skåne, Blekinge och Halland för att göra mätningar på bestånd som nu är 10–20 år gamla. Här vill hon bland annat ta reda på skillnaden mellan lågintensiv och högintensiv föryngring, det vill säga mer eller mindre markberedning. Hon tar också reda på hur olika röjningsmetoder, exempelvis friställning och luckhuggning, har påverkat tillväxten.
Boken lite mer norrut
I de försök Emma och hennes team gör är ett av fokusområdena plantering av bok i nordliga lägen. De hoppas kunna påvisa effekter på tillväxt, kvalitet och ekonomi med olika röjningsmetoder och se om det lönar sig att samplantera bok med andra, mer snabbväxande trädslag.
– Vi tänker oss att boken i framtiden med ett varmare klimat borde kunna trivas bra lite längre norrut. Vi gör försök bland annat i Småland och Halland. Kanske kan skogsägare längre norrut ha boken som ett inslag i skogen, och låta den bli ett värdefullt komplement till gran och tall.
Forskarna gör försök med att plantera bok både på tidigare granmark och plantera bok tillsammans med andra trädslag, och ser vilket utfallet blir. En frågeställning som de jobbar med är hur man kan göra föryngringar snabbare och få ner omloppstiden.
– Hur blir det med björk och bok samt bok och gran, och så vidare, förklarar Emma. Funkar det bra är det ett bra sätt att få ner kostnaderna vid föryngringen.