Lewi Köppler, virkesköpare på Stora Enso Skog.

Lewi Köppler, virkesköpare på Stora Enso Skog.

Aktuellt / Senaste nytt

Få den bästa tillväxten i ditt skogsföretag

Publicerad 2022-12-15

Planering och aktiv skötsel är nyckeln för att få ett välmående skogsföretag. "Du behöver få en bra översikt för kommande inkomster och utgifter för att planera skogsekonomin på ett bra sätt", säger virkesköparen Lewi Köppler.

Den vanligaste ekonomifrågan Lewi Köppler, virkesköpare på Stora Enso i Rättvik, får från skogsägare är: Vad ska jag göra för att minimera skatten?

– Svaret är att det är unikt utifrån vilken situation du är i. Är du pensionär eller kanske mitt i livet? Har du ärvt fastigheten eller köpt den? Är skogen mogen för avverkning?

– Men mitt allra viktigaste råd för lönsamhet är aktiv skötsel. Gallra när det behövs, slutavverka när skogen är mogen för det. Undvik att spekulera i prisutveckling. Snåla inte på röjning eller plantering, det lönar sig i slutändan att sätta in rätt insatser i skogen vid rätt tidpunkt, säger han.

Faktum är att ett välskött skogsbestånd kan ge så mycket som 60 000 kronor mer per hektar vid en slutavverkning, jämfört med ett oskött bestånd. Genom att röja och gallra i rätt tid ökar tillväxten.

Skogen som kapitalplacering

I skogsbruksplanen får du en värdefull översikt över din skog, från virkesförråd och årlig tillväxt till skogens åldersfördelning. Totalbilden av ditt innehav som du får i skogsbruksplanen gör att du kan planera din ekonomi och när du ska utföra dina skogliga åtgärder. Dessutom är din skogsbruksplan ett bra värderingsunderlag och en förutsättning för exempelvis generationsskifte eller belåning av fastigheten.

Lewi Köppler tycker att man kan se på skogen som en kapitalplacering:

– Titta på hur du kan få den bästa tillväxten. Fortsätter skogen växa eller har den avstannat? Du kanske planerar att byta ut ett tak på ladan om fem till sex år eller har några år kvar till pensionen och tänker att du väntar med att avverka den mogna skogen tills dess när du behöver lite extra klirr i kassan. Men det finns risker med att bara låta gammal skog stå. Den blir extra känslig för granbarkborrar och stormar.

Ett annat tips är att minska omloppsstiderna mellan avverkning, markberedning och plantering.

Vad ska man tänka på som nybliven skogsägare och inte kan så mycket om ekonomi?

– Skaffa en skogsbruksplan så att du får grepp om när skogen behöver olika åtgärder och när du kan förvänta dig utgifter och inkomster. Sedan är det bra att ta hjälp av en expert inom skogsekonomi för att få bra koll på skatter och vilka lösningar som kan passa dig bäst, utifrån din situation. Kan du göra skogsavdrag, hur kan du tänka med deklarationer?

– Förutsättningarna för en ny skogsägare styrs av hur du förvärvat skogen. Därför är det viktigt att ta hjälp vid arvskiften så att man inte hamnar i svåra situationer med skogen. Exempelvis är det ofta bättre att generationen innan avverkar och inte arvingen som är mitt i arbetslivet och kanske redan har stora inkomster som leder till att skogsinkomster kan komma att marginalskattas vid uttag. Kom också ihåg att eventuella underskott i verksamheten aldrig kan föras vidare till en arvinge eller köpare av skogen.

– Sammanfattningsvis gäller det att planera ditt skogsbruk både utifrån skogliga och ekonomiska
aspekter för att få den bästa lönsamheten.

Det är viktigt att ta hjälp vid arvskiften så att man inte hamnar i svåra situationer med skogen.
Lewi Köppler

    Sydveds app – ett smart hjälpmedel

  • Har du laddat ner Sydveds app än? Ett smart hjälpmedel för dig som är vill bedriva ett aktivt och hållbart skogsbruk. Du ser till exempel fastighetsgränser när du rör dig i din skog och kan enkelt göra markeringar i kartor. Du kan markera vindfällen eller träd som har angripits av granbarkborrar. Och har du en skogsbruksplan genom Sydved ser du också vilken avdelning du just då befinner dig i, och får reda på volym, ålder, åtgärdsförslag med mera. Ofta är det mycket lättare att fundera på framtida åtgärder när man är på plats i sin skog!

    Kartan fungerar även offline, vilket är bra vid dålig mobiltäckning. Appen laddar du ner i AppStore eller Google Play. Läs mer på sydved.se

Text: Sanna Casson Foto: Lasse Arvidson