Följ biobränslets väg från det småländska hygget till en trerumslägenhet i södra Stockholm.
Avverkning
Skördaren upparbetar timmer och massaved i din skog. Samtidigt samlas grenar, toppar och träddelar (groten) i luftiga högar på hygget.
Skotning
Högarna läggs vid sidan av skotarens körväg. Skotaren tar hand om timmer och massaved och lägger det vid bilväg.
Transport timmer och massaved
Timmer och massaved körs till industrierna med virkesbil och/eller tåg.
Grot på hygge
Högarna med grot ligger kvar på hygget för att torka, så att barren faller av. Det mesta av näringen sitter i barren och det blir då kvar på hygget. Grot som avverkas under vintern hämtas under senvåren/sommaren.
Grotvälta vid bilväg
När groten är torr och avbarrad skotas den ut till bilväg och läggs i en välta. För att minska risken för att få med sten, jord och andra föroreningar i riset har skotaren en speciell grip för riskörning. Vältan täcks med ett speciellt papper för att skyddas mot regn och snö. Det är viktigt att hantera bränslet på ett bra sätt, så att kvaliteten blir bra och fukthalten hålls nere.
Flisning med lastbilshugg
Groten flisas vid vägkanten av en lastbilshugg; en specialbyggd lastbil utrustad med flishugg. Riset matas in i lastbilens flishugg och den färdiga flisen sprutas sedan ner i en container på lastbilen. När containern är fylld fortsätter man med att fylla på det medföljande släpet. De flesta vältor flisas under vintern då värmeverken och industrierna har som störst behov av bränsle.
Lossning/lastning på Stockarydsterminalen
Lastbilshuggen kör sedan med sin last till Stockarydsterminalen på småländska höglandet för kortare lagring. Slutkunden den här gången är Igelstaverket i Södertälje, ett av Söderenergis värmeverk. Flisen lastas på tåg för vidare transport till Södertälje.
På Igelstaverket
Men innan flisen når Igelstaverket hamnar den på värmeverkets egna terminal Nykvarn. Flisen lossas och mäts in, och körs sedan i lagom stora laster till värmeverket.
Väl framme på Igelstaverket tippas flisen i en silo i väntan på förbränning. Med hjälp av flisen, och även andra typer av bränslen, värmer den stora pannan upp vatten, så kallat fjärrvärmevatten. Genom ett ledningsnät under marken leds vattnet till anslutna fastigheter.
Det varma fjärrvärmevattnet överför sedan värmen till husets eget värmesystem där varmvatten och element värms upp. Sedan går fjärrvärmevattnet tillbaka till värmeverket för att värmas upp på nytt.
En trerumslägenhet i södra Stockholm …
Nu är det bara att skruva på kranen i badrummet och fylla badkaret med riktigt hett vatten!
Februari 2013