Trots många dystra rapporter, så finns det flera ljuspunkter när det gäller den biologiska mångfalden i de svenska skogarna.
– Sedan mitten av 1990-talet när det kom en ny skogsvårdslag i Sverige har det svenska skogsbruket utvecklats till det bättre. Vi är idag mer medvetna om hur vi ska sköta skogarna. Dagens hyggen är mindre, lövträden blir fler och mängden död ved ökar, berättar Linda Eriksson, ansvarig för skogsfrågor på Skogsindustrierna.
På 70- och 80-talet var många hyggen stora och kala i Sverige, skogsdikningen omfattande och lövträd i ungskogen bekämpades med kemikalier.
Rapporten ”Biologisk mångfald i skogen – Tillstånd, trender och miljöarbete” som gjorts på uppdrag av Skogsindustrierna visar att miljöhänsynen har ökat i det svenska skogsbruket. I dag sparas stora arealer skog med höga naturvärden frivilligt. Samtidigt har skogarna i Sverige blivit både tätare och mörkare.
– Det kan gynna vissa arter, men missgynna andra arter som vill ha ljus, som blåbär och lingon till exempel, berättar Linda.
Skogslandskapet är även mer tudelat i dag, visar rapporten. Det finns mer äldre skyddad skog och mer yngre, brukad skog, men inte så mycket mitt emellan.
– Vi behöver jobba för mer variationsrika skogar, både när det gäller ålder och trädslag, säger Linda.
Skogsindustriernas mål att Sverige ska ha livskraftiga skogar med en rikare biologisk mångfald till 2040. Varför är det viktigt?
– Kokar man ned det handlar det om att om vi ska ha livskraftiga skogar med hög tillväxt i framtiden behöver vi också biologisk mångfald.
Hur ska man nå dit?
– Rent konkret handlar det om att ha ett mer varierat skogsbruk med exempelvis ett större inslag av lövträd än vi har idag. Sedan behöver vi göra mer naturvårdande skötsel för att skydda hotade arter. Det kan handla om bränningar i skogen till exempel. Vi behöver också hitta sätt att mäta utvecklingen av den biologiska mångfalden. Hur vet vi att vi gör rätt saker? Och slutligen behövs det mer forskning som är kopplat till den brukade skogen, det vill säga hur man kan kombinera tillväxt och biologisk mångfald på bästa sätt.