Aktuellt / Senaste nytt

Just nu i din skog – april, maj och juni

Publicerad 2024-03-25

Här tipsar vi om skogliga aktiviteter som passar bra att göra i skogen i vår och under försommaren. Kontakta din Sydvedare om du har frågor!

Stormfällda träd eller snöbrott?

Hur ser det ut i din skog efter vinterns stormar och kraftiga snöfall? Ta reda på om det finns stormfällda träd eller snöbrott i din skog. Kontakta din virkesköpare om du behöver hjälp.

Granbarkborren svärmar

När dygnstemperaturen närmar sig 18 plusgrader och det har varit plusgrader under en vecka börjar granbarkborren svärma. Då finns det risk för nya angrepp. Rör dig i skogen och sök efter angripna granar. Har du haft angrepp tidigare, börja sök där. Titta också i solbelysta skogskanter och där det finns vindfällen eller träd med snöbrott. Angripna träd ska avverkas och transporteras bort från skogen. Har du större angrepp kan det vara klokt att anlita hjälp.

Start för planteringssäsongen

Traditionellt väljer många skogsägare att plantera på våren, när tjälen har gått ur jorden och marken har blivit något uppvärmd. Läs mer om plantering här.

Återväxtkontroll i nya planteringar

En viktig uppgift och trevlig syssla när snön är borta och innan den övriga vegetationen har kommit i gång är att kolla hur det ser ut i dina nya planteringar. Under de första åren är det klokt att göra regelbundna kontroller. Vänta inte med att beställa nya plantor om du ser att många plantor har dött. Ju tidigare en stödplantering sätts in, desto större chans att få ett jämnt framtida bestånd.

Säker i skogen

Har du den säkerhetsutrustning du behöver i skogen? Hjälm med visir och hörselskydd, sågskyddskläder, arbetshandskar, kängor med stålhätta, mobiltelefon och första förband. Ett tips vid ensamarbete är en så kallad säkerhetsapp. När ensamjobbet påbörjas startar man en timer och stänger man sen inte av den inom en utsatt tid skickas ett sms till inlagda kontakter med all nödvändig information.

Ge dig på vedhögen i tid!

Huggit ved i vinter? Helst ska veden klyvas före påsk, då hinner den ligga på tork under våren och sommaren innan vinterns vedeldning. I bondepraktikan står det att veden ska kapas och klyvas före dymmelonsdagen, om man inte gör det kryper dymmeln i veden. Och då torkar den aldrig ordentligt och kommer bara pyra och ryka utan att ge ordentlig med värme.

I fas med skogsbruksplanen?

Gå igenom din skogsbruksplan och se hur du ligger till med de föreslagna åtgärderna. Gå över din fastighet och se hur det ser ut. Glöm inte matsäck och att njuta av utflykten! Överväg vad du hinner åtgärda själv och vad du behöver ta hjälp med. Saknar du skogsbruksplan kontakta din virkesköpare för ett kostnadsförslag.

Text: Annsofie Öhman Foto: Lasse Arvidson