All jakt i Sverige styrs av jaktlagen och jaktvårdsförordningen. Här framgår bland annat att allt vilt är fredat om inte annat sägs i lagen. Det är regeringen som fastställer vilka vilt som är lovliga och när man får jaga dem. Jakttiderna varierar mellan norr och söder, till exempel börjar älgjakten i norra Sverige i september medan älgjägarna i söder får vänta tills i oktober.
Jakträtten alltid hos ägaren
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för jakten. Hit vänder man sig om man har frågor om jakten på sin fastighet, till exempel om man vill veta om den ingår i ett viltvårdsområde eller hur stor älgtilldelning man har. Länsstyrelsen kan också förändra jakttiden under löpande år om stor snömängd eller annat gör att jakten blir omöjlig att bedriva på ett bra sätt.
Det är alltid ägaren av en fastighet som har jakträtten på fastigheten. Om man inte jagar själv kan man upplåta nyttjanderätten till jakten till någon annan, det vill säga arrendera ut jakten. Vanligen sker detta mot ekonomisk ersättning. Inkomst från jaktarrende är en intäkt och ska tas upp i deklarationen. Jaktarrendet belastas med 25 procent moms. I vissa fall kan jakten ingå i jordbruksarrenden.
Skriftligt bäst vid tvist
Rekommendationen är att man upprättar ett skriftligt avtal för arrendet, för att undvika diskussioner vid en eventuell tvist i framtiden. Mallar för avtal finns bland annat hos Jägareförbundet och LRF.