Aktuellt / Senaste nytt

Lär dig mer om granbarkborrens biologi

Publicerad 2019-08-09

Granbarkborren är en 4-5 mm lång skalbagge som lever på gran. I maj, juni inleds svärmningen då de söker efter lämpligt material att föröka sig i. Ofta vindfällen och kvarlämnat virke. Om många granbarkborrar angriper en gran kan de skada eller döda stående träd.

De första varma vårdagarna då temperaturen stiger över 18 grader lämnar granbarkborren sina övervintringsplatser och flyger i väg och letar efter lämpliga träd att lägga sina ägg i. De söker efter vindfällen och även levande träd.

Svärmning

När de har hittat ett träd borrar de in sig i trädet och gör gångsystem, för att där kunna lägga sina ägg. Svärmningen inträffar normalt i mitten av maj.

Merparten av föräldradjuren lämnar yngelplatsen efter några veckor och gör ett nytt gångsystem, en så kallad syskonkullsvärmning. Ytterligare en syskonkull kan förekomma, men i den deltar endast en mindre del av barkborrarna. Efter det dör föräldradjuren.

En generation per år

Vanligtvis hinner granbarkborren bara med en generation per år. Det innebär att den nya generationen förökar sig först sommaren efter att de har övervintrat. Men det händer att en del barkborrar av den nya generationen gör gångsystem i augusti istället för att gå till övervintring. Avkomman – larver, puppor och unga skalbaggar – riskerar då att frysa ihjäl under vintern.

Angrepp och feromoner

När granbarkborrarna borrar sig in i barken avger de dofter, så kallade feromoner, som lockar andra barkborrar till träden. Om det är ett stående levande träd som angrips möts barkborrarna av trädets försvar, bland annat rinnande kåda som kan försvåra för hanen att borra sig in genom barken.

Blånadssvamp

För att övervinna trädets försvar måste många granbarkborrar angripa trädet samtidigt. När de borrar sig in genom barken infekterar de också trädet med blånadssvampar som bidrar till att trädet dödas.

Varje granbarkborrehane tar emot 2–3 honor som gör varsin modergång från parningskammaren. Honorna lägger sina ägg i modergångarna, som kan vara upp till 10–15 centimeter långa och är orienterade i trädets längdriktning.

Ny generation

Efter lite mer än en vecka kläcks larver ur äggen. I början eller mitten av juli förpuppas larverna och efter ytterligare någon vecka ser man nykläckta skalbaggar.

Den nya generationen kan antingen lämna trädet för övervintring i marken eller stanna kvar och övervintra under barken. De lämnar trädet som de har utvecklats i genom runda hål som leder ut genom barken.

Fiender

Granbarkborrens vanligaste fiender är rovskalbaggar, rovflugor och parasitsteklar, varav myrbaggen är en av de viktigaste. De naturliga fienderna kan inte förhindra att granbarkborren ökar kraftigt i antal efter en stormfällning. Däremot kan de bidra till att antalet granbarkborrar minskar under slutfasen av ett utbrott.

Text: Sydved Foto: Claes Hellqvist