Aktuellt / Senaste nytt

Miljöanpassade produkter naturlig del för Nymölla

Publicerad 2019-01-29

Stora Enso Nymölla blev första svenska företag att uppnå Svanenmärkningens hårdare kravnivå. "Det känns mycket glädjande. Miljöanpassade produkter har varit en naturlig del i brukets utveckling under många år", säger Nymöllas VD Michael Lindemann.

På en marknad som hårdnar och kräver nytänkande är miljöanpassade produkter en av de viktigaste komponenterna för att stå sig stark i konkurrensen.

Stora Enso Nymölla använder sig sedan många år av en TCF ((Total Chlorine Free)-process, som innebär att blekningen sker helt utan klor.

– Nymölla är en förebild när det gäller att minska klimatbelastningen. Att klara våra krav innebär att bruket har en mycket energieffektiv produktion och att merparten av energin produceras av förnybara råvaror, säger Ulla Sahlberg, ansvarig för papper på Svanen.

Miljökrav sporrar

Investeringar i brukets återvinningspannor som omvandlar ånga till el för brukets processer är ett exempel på satsningar för ett effektivt energiutnyttjande.

– Det är viktigt att se miljökrav som en sporre till utveckling snarare än ett hinder. Vi har idag flera miljömärkningar utöver Svanen som vi är stolta över; EU-blomman till exempel. Dessutom är vi miljöcertifierade enligt ISO 14001 och köper en stor del FSC®- och PEFC-klassat virke. Som sagt, det utvecklar och stärker oss, säger Michael Lindemann.

Investeringar pa 200 miljoner

Michael Lindemann beskriver 2013 som ett år av både med- och motgångar.

– Marknaden för finpapper minskar. Och det är naivt att tro att den kommer att bli vad den en gång var. Användarmönstren visar att läsplattornas genomslag är stort. Dessutom satsar många organisationer på papperslös hantering av dokumentation och administration. Vi måste anpassa oss för att göra våra produkter attraktiva och lönsamma.

Vad är nyckeln för att vässa konkurrenskraften?
– Miljömässiga produkter är som sagt en stor del. Anpassad kostnadsbild en annan. Känslan är att vi ligger väldigt långt framme när det gäller dessa faktorer. Vi har i perioden 2012–2013 närmare 200 miljoner i olika investeringsprojekt – och det har man inte om det inte finns en stark framtidstro.

Balans mellan skog och industri

Närheten till den svenska råvaran är en del som Michael Lindemann gärna framhåller.

– Balansen mellan industri och leverantören är viktig. Vi är i ett beroendeförhållande till varandra där båda parter gynnas av att det går bra för den andre. Utan industri, inga bra virkespriser. Utan skogsägare med en kvalitativ råvara, ingen industri, säger Lindemann.

Han vill också se branschgemensamma satsningar på information om det svenska skogsbruket.

– Vi har varit dåliga på att visa att papper som kommer från svenskt skogsbruk är en förnyelsebar råvara och ett marknadsmässigt bra val. Genom hela kedjan från ett aktivt och uthålligt skogsbruk till en miljöklassad tillverkning i moderna processer. Hela skogsindustrin har en viktig del i att sprida budskapet om att det inte är farligt eller dåligt för miljön att använda pappersprodukter. Tvärtom är ju den livskraftiga skogen bra för miljön. Vi har ett större virkesförråd än någonsin och bedriver ett uthålligt skogsbruk med återplantering – ett skogsbruk att var stolta över.

Mars 2014

    Svanenmärkningens krav

  • Nymöllas kopieringspapper MultiCopy har sedan tidigare varit Svanenmärkt. Men när Svanen successivt höjer kraven måste företag ansöka om en omprövning för att få fortsätta Svanenmärka produkten.

    Några förändringarna i kraven:

    • Krav på låg energiförbrukning vad gäller el och bränsle för att minska CO2-utsläppen från produktionen.
    • Ny redovisningsplikt för CO2 på transporter.
    • Förbud mot miljö och hälsofarliga kemikalier, till exempel Bisfenol A.
Text: David Söderlind