Aktuellt / Senaste nytt

Möt vår nya manuellhuggare Magnus Sandström

Publicerad 2023-09-15

Nu har Sydved utökat företagets manuella avverkningsresurser med huggaren Magnus Sandström. Den roligaste skogen att hugga i är ett riktigt fint bokbestånd, innan föryngringen har kommit upp för långt, tycker han. Men även en senare röjning i ungskog är rolig att göra.

Magnus bor i Sjöbo med sin sambo och en jaktlabrador. Han har två barn som är utflyttade och har nyligen blivit morfar. Den mesta av fritiden går åt till jakt med hunden.

– Just nu är det mest småvilt, men framöver blir det kanske lite klövviltsjakt också, säger Magnus.

Magnus har arbetat i skogen över 30 år, hela tiden arbetat i södra Skåne. Senast kommer han från en period som egen företagare. Tillsammans med Niclas Johansson kommer han fortsatt vara verksam i mestadels södra Skåne.

Vilken är den roligaste skogen att hugga i?
– Är man uppvuxen och har arbetat i södra Skåne så måste jag säga att det roligaste är att hugga i ett riktigt fint bokbestånd, innan föryngringen har kommit upp för långt. Det ger ofta ett relativt stort uttag, så att man kan känna sig riktigt effektiv.

– Ett jämnt uttag av stammar gör också att det är lättare att planera fällningen av träden. Är det lagom kuperat och träden står bra så tjänar man mycket tid och energi om man kan få fälla bokarna så att de lägger sig på varandra och man får upp stammarna lite i luften. Det underlättar aptering och kvistning ordentligt!

Men Magnus säger också att det är roligt att få ett litet avbrott i huggningen och kanske röja lite i ungskog. Och då är en senare röjning i björk favoritåtgärden.

– Man får forma beståndet och efter en sådan röjning så får man ofta känslan att bestånden går från ungskog till ”riktig skog”, vilket är roligt att se.

Vi hälsar Magnus välkommen till Sydved och ser fram emot fina bokhuggningar framöver!

Text och foto: Jonas Grill