Aktuellt / Senaste nytt
Nanocellulosa – nytt supermaterial från skogen
Publicerad 2019-01-29
När skogsindustrin söker nya affärsmöjligheter och produkter står supermaterialet nanocellulosa för en spännande möjlighet. Materialet har exceptionella styrkeegenskaper och är helt förnybart. Nu producerar Stora Enso, en av Sydveds ägare, sina första kartongprodukter av nanocellulosa i finska Imatra.
Det är lätt och extremt starkt, leder elektricitet, skadar inte människor och natur och utvinns från skogen. MFC, eller nanocellulosa som den populärt kallas, anses vara ett nytt supermaterial som erbjuder spännande möjligheter när skogsindustrin söker framtida affärsmöjligheter och hållbara lösningar.
Stark som Kevlar
Nanocellulosa har styrkeegenskaper i klass med Kevlar, en lätt och mycket stark syntetfiber. Men i motsats till Kevlar och andra material baserade på fossila råvaror är nanocellulosa helt förnybart. Nanocellulosa utvinns nämligen ur träfiber. Produktionen börjar med "renat" trä, där cellväggarnas huvudkomponenter lignin och hemicellulosa har avlägsnats. Man maler träet till en massa och avlägsnar föroreningar, innan den separeras och koncentreras som kristaller till en tjock pasta.
Pastan kan appliceras på ytor som ett laminat eller göras om för att bilda nanofibriller. Dessa är hårda och täta och kan tvingas in i olika former och storlekar.
– Råvaran behöver inte ens vara hela träd, teoretiskt sett skulle det fungera lika bra med grenar och kvistar, berättar Jef Youngblood på Purdue University i Indiana för vetenskapsmagasinet New Scientist. Enligt New Scientist kan nanocellulosa komma att ersätta metall och plast i exempelvis bildelar och inom en överskådlig framtid göra oorganiska plaster föråldrade.
Kartong av nanocellulosa
I slutet av året väntas Stora Enso ha sina första produkter av nanocellulosa ute på marknaden. Det är den förkommersiella anläggningen vid Imatra bruk i Finland som står för produktionen. Nanocellulosan ska användas i befintliga och nya unika fiberbaserade pappers- och kartongprodukter och livsmedelsbarriärer, säger Mats Norlander, som är vd för Stora Ensos förpackningsverksamhet.
Men med stor sannolikhet kommer vi också att se en rad andra framtida produkter och användningsområden med det lätta och extremt starka supermaterialet nanocellolosa.