"Inga träd växer till himlen” är ett ordspråk som du säkert känner till. Men när är rätt tid att föryngringsavverka, eller slutavverka, som man också säger och hur går själva avverkningsuppdraget till? Per Andersson, en av Sydveds alla erfarna och kunniga virkesköpare, berättar:
– När träden blir större och äldre minskar växtkraften och därmed motståndskraften mot stormar, röta och insektsangrepp. På marker med bra bonitet kan det därför vara läge att avverka gran vid 60–70 år. Vi slutavverkar i lägre åldrar idag än för 20 år sen, därför att vi i högre grad använder oss av förädlade plantor som växer bättre.
Lönen för mångårig skötsel
En tumregel för slutavverkning i granskog är när granen är 60–80 år och för tallskog 80–100 år, beroende på markens bonitet (bördighet) och beståndets kvalitet. Men det är inte bara skogens ålder som avgör när det är dags att slutavverka, de flesta skogsägare väger också in sin egen ekonomiska situation och efterfrågan från industrin.
Slutavverkningen är skogsägarens lön för en mångårig förhoppningsvis omsorgsfull skötsel av skogen. En del väljer att återinvestera pengarna man får i skogen, andra använder intäkten till att på annat vis sätta guldkant på livet. Hur mycket pengar avverkningen ger beror på hur skogen har skötts under omloppstiden, trädslag och kvalitet på de mogna träden.
”Gör något åt skogen!”
Men hur går virkesaffären till, vilket är första steget för skogsägaren som funderar på om det är dags att slutavverka i sin skog?
– Ta kontakt med en virkesköpare, ring eller mejla. Sen bokar vi in en tid för att träffas och tillsammans titta på skogen. En del vet exakt vad de vill göra, andra har bara en känsla av att de borde göra något och säger till mig ”Gör något åt skogen!”, berättar Per Andersson.
I det senare fallet intervjuar Per skogsägaren för att få en bild av dennes tankar och idéer. Under turen i skogen har han skaffat sig en bild om trädslagsfördelning, hur grova och höga träden är och så vidare. Han gör också en uppskattning av hur mycket volym det kan röra sig om.
– Sedan tittar jag på vad man kan lämna för naturvårdshänsyn, som till exempel spara gamla träd och lämna lövträd kring kantzoner. Finns det vattendrag på området som ska avverkas, tittar jag lite extra där. Det är ofta ett bra ställe att lämna naturhänsyn, då det är värdefulla miljöer för djur och insekter.
Naturvård är en självklarhet och Sydved följer företagets standard Generell Naturvård i sina avverkningar, där nivån för övrigt är högre än i skogsvårdslagen. En spaning han har gjort är att skogsägarna är mer intresserade av naturhänsyn nu än för några år sen.
– Förr var man mer tveksam, nu är det en självklarhet. Många skogsägare vill undvika den kala känslan på hygget och sparar löv och tall, konstaterar Per.