Anders Ehrenström, skogsbruksutvecklare på Sydved, berättar att majoriteten av alla maskinförare har deltagit i utbildningarna. Övningar ute i fält har varvats med teori inne på distriktskontoren.
– Alla maskinförare har utbildats i entreprenörsappen, vår nya app som ger maskinföraren koll på uppdraget i skogen och är ett hjälpmedel för att planera avverkningar. Här finns flygfoto, gränser, nyckelbiotoper, kulturlämningar och annan information samlad. Vi har också haft fokus på Generell Naturvård, Sydveds naturvårdsstandard, under utbildningsdagarna.
Hög kvalitet med automatiserad gallringsuppföljning
Förarna till gallringsskördarna har dessutom fått lära sig mer om tekniken med automatiserad gallringsuppföljning. Med dataprogrammet HPR-gallring, får man reda på både hur mycket som har gallrats och en bedömning av hur mycket skog som är kvar där det gallrats. Det gör att skördarförarna behöver göra färre manuella mätningar och egenkontroller ute i fält.
– Idag använder ungefär hälften av våra entreprenörer automatiserad gallringsuppföljning, men vi jobbar aktivt för att höja den siffran. Vi är alltid noggranna med kvaliteten på skogsägarnas skog, och det här är ett sätt att säkra en hög kvalitet.
Utbildning som engagerar
Ett annat tema under utbildningsdagarna var stubbehandling för att minska risken för spridning av rotröta. När dygnsmedeltemperaturen överstiger fem plusgrader utför Sydved stubbehandling vid gallring. Utbildningsdagarna har genomförts av Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström, Mattias Sjödin och Thomas Höijer.
– Det har varit ett stort engagemang, som visar på en hög kunskapsnivå och ett genuint intresse för frågorna, sammanfattar Anders Ehrenström vårens utbildningsdagar.
Juni 2017