Aktuellt / Senaste nytt

Så styr du upp planteringshelgen

Publicerad 2018-12-18

Hygget är markberett och plantorna beställda. Släkten är inkallad och nu ska plantorna i jorden. Men hur sjutton styr man upp planteringshelgen på ett bra sätt? Och hur mycket hinner man med?

Hur många plantor hinner jag sätta på en dag?

Det beror på typen av planta. Barrotsplantor och pluggplantor tar längre tid. Ett proffs hinner sätta 1000–1200 per dag. Lekmannen hinner kanske med 500. Täckrot går snabbare. Proffset sätter över 2000 plantor per dag, du borde hinna med runt 1000.

Ska jag ta hem alla plantor från plantskolan på en gång?

Återigen beror det på typen av planta och hur många som du hinner sätta. Om du ska plantera en större mängd och vet att du behöver några helger på dig så är det bättre att dela upp leveransen. Om det är barrot eller plugg klarar sig plantorna hemma cirka fem dagar, förutsatt att du förvarar dem svalt och mörkt. Täckrotsplantorna klarar sig längre. De levereras ofta i lådor som skyddar plantorna och som du kan vattna i. Men även täckrotsplantorna ska förvaras mörkt och svalt.

Hur ska jag förvara plantorna ute på hygget?

Alla plantor ska förvaras i skuggan. Barrotsplantor och pluggplantor är extremt känsliga för solljus, om finrötterna exponeras så dör de direkt, vilket försvårar etableringen. Täckrotsplantorna levereras ofta i lådor vilket förenklar hanteringen ute i fält. Numera kan man ibland även få barrot och plugg i lådor och det underlättar mycket.

Vilka redskap behöver jag?

Planteringsspade till barrot och plugg, planteringsrör till täckrot. Finns i nätbutikerna och i butiker specialiserade på jord och skog. Vänta inte till sista veckan utan beställ i tid.

Vad ska jag bära plantorna i?

Det finns speciella planteringsselar med säckar som du kan stoppa plantorna i. Men om du inte vill köpa eller tycker att selen är otymplig så går det faktiskt lika bra med en hink!

Hur ska jag lägga upp logistiken?

Om du planterar täckrot kan det vara idé att bygga upp depåer på olika ställen, vilket funkar bra då de kommer i kartong. Eftersom man sätter plantorna relativt fort så blir det mycket spring tillbaka till kärran annars. Barrot och plugg får du vara mer försiktig med eftersom de är mer ömtåliga, men här går inte jobbet lika fort så då kan det vara enklare att flytta på kärran efter hand.

Hur ska jag instruera mina medhjälpare?

Det här är en generalisering, allt beror på omständigheterna. Men en grundinstruktion är att det ska vara cirka 2 meter mellan varje planta om du planterar 2500 plantor per hektar. Men det är utspritt över hela hygget. Det gör inget om det är 1,5 meter emellan ibland. Det viktigaste är att du hittar rätt planteringspunkt, det vill säga så högt som möjligt. Och om du har markberett med högläggning så ska plantan alltid sitta längst upp på högen!

Lämplig klädsel?

Klä dig efter vädret och underlaget, gärna i luftiga kläder som andas. Täck armar och ben. Tidigare var det väldigt noga med handskar eftersom plantorna var behandlade med bekämpningsmedel. Så är det inte längre men det kan ändå vara bekvämt med ett par handskar. En mössa eller keps som skyddar mot mygg och sol är bra – och glöm inte solskydd och myggmedel.

Vad ska man ha i fikakorgen?

Mat är jätteviktigt för att du ska orka. En grötfrukost på morgonen innan du går ut är perfekt. Ät regelbundet under dagen och ta gärna med en matlåda. Om du har mackor så välj grovt bröd. Det är också viktigt att du dricker regelbundet, ta med mycket vatten!

Text: Amelie Bergman Foto: Örjan Henriksson