Aktuellt / Senaste nytt

Skogen Live: Ny tjänst ger dig full koll på ditt uppdrag!

Publicerad 2020-01-13

Bor du långt bort från din skog eller vill ha full koll på när Sydved ska gallra eller föryngringsavverka i din skog? Nu finns det en ny tjänst Skogen Live, som genom sms ger dig information om vad som händer i den aktuella avverkningen.

Ibland tar det tid från att du skrivit kontrakt på ett uppdrag för gallring eller föryngringsavverkning tills avverkningen startar, men med Skogen Live får du full koll på det som händer i din skog.

Amanda Hill, digital marknadsförare på Sydved och projektledare, berättar att skogsägaren får information, via sms, när olika delar i ett uppdrag inleds och avslutas.

– Det är sex signaler som skickas ut; det första sms:et får skogsägaren när gallringen eller avverkningen har startat, och nästa när Sydved har börjat köra ut virket från avverkningen.

Andra sms som går ut är när skotningen är klar, transporten av virket har påbörjats och när allt virke är borttransporterat från skogen. Det sista sms:et får man när allt virke är inmätt, och är redovisat och klart.

  Vad är Skogen Live?

 • Flera sms skickas ut i samband med ditt avverkningsuppdrag med Sydved.

  Du får besked om:

  • När avverkningen har startat.
  • När virket (skotningen) har börjat köras ut från skogen.
  • När virket körts ut från skogen och ligger i vältor vid bilvägen i väntan på transport.
  • När transporten av virket till industri och sågverk har börjat.
  • När allt virke är inmätt, och uppdragsredovisningen är klar.

Skogen Live, en prototyp

Sydved har tagit fram tjänsten för att skapa transparens och trygghet till skogsägaren, så att han eller hon enkelt kan ta del av det som händer på fastigheten.

– Skogsägaren får bättre insyn i vad som händer, och vi tror att det är extra användbart för alla skogsägare som inte bor på sin fastighet. Vi tror också att det kommer kännas enklare att kontakta sin Sydvedare när man vet att maskinen är på plats, och då till exempel fråga om det går bra att gallra på ett område i närheten.

Amanda förtydligar att det här en första version av Skogen Live, en prototyp som kommer förfinas och utvecklas efter den respons Sydved får från skogsägarna.

– Och vem vet, i framtiden kanske man till och med kan följa en avverkning i realtid via webbkamera, så att skogsägaren känner att han eller hon verkligen är med när det händer i skogen.

Vem får sms?

Alla leverantörer som har ett pågående uppdrag kommer att få sms. Sms skickas till alla delägare på kontraktet.

Hur registrerar jag mig?

Det krävs ingen registrering för att få ta del av vår sms-tjänst. Men för att få smsen krävs det att du har ett pågående uppdrag och att du angivit rätt telefonnummer till din inköpare.

Jag har ett pågående uppdrag, men har inte fått något sms. Varför får jag inga sms?

Troligtvis har fel nummer blivit inlagt i våra system vilket gör att du inte fått våra sms. Ta kontakt med din inköpare för att bekräfta ditt rätta nummer.

Om något inte funkar som det ska

Skogen live, är i första steget en prototyp som testas mot alla pågående uppdrag. Om du har fått ett sms som inte stämmer så kontakta din inköpare så ska vi försöka hitta en lösning.

Text: Annsofie Öhman Foto: Sara Landstedt