Ahlstrom-Munksjö ökar produktionen av material till ansiktsmasker på fabrikerna i Turin, Italien, och i Tampere, Finland.

Ahlstrom-Munksjö ökar produktionen av material till ansiktsmasker på fabrikerna i Turin, Italien, och i Tampere, Finland.

Aktuellt / Senaste nytt

Skogens bidrag under Coronakrisen

Publicerad 2020-04-16

Många företag inom skogsnäringen gör nu allt för att produktionen av munskydd, toalettpapper, blöjor och handsprit och andra engångsprodukter för vården ska fungera. Krisen förorsakad av Coronaviruset gör det tydligt hur viktig skogsindustrin och våra produkter är.

Några exempel:

Ansiktsmasker

Ahlstrom-Munksjö ökar produktionen av material till ansiktsmasker på företagets fabriker i Turin, Italien, och i Tampere, Finland. På fabriken i Turin i Italien är målet är att nå en produktion på mer än 20 miljoner ansiktsmasker per månad. I Tampere har man som mål att leverera material till cirka 10 miljoner ansiktsmasker per månad.

I Ahlstrom-Munksjös utbud finns lösningar för personlig skyddsutrustning såsom ansiktsmasker, skyddsrockar och operationslakan samt diagnostiskt material för snabbtester och ventilationsfilter för apparater som används för behandling av patienter med andningsstörningar.

Kirurgmasker och handsprit

Hygien- och hälsobolaget Essity har påbörjat produktion i Sverige av kirurgmasker för användning inom vården. Utvecklingen har skett i dialog med svenska regeringen och Socialstyrelsen. Ambitionen är att de första maskerna skall levereras inom de närmaste veckorna.

Tillsammans med en partner kommer man inom kort öka produktionskapaciteten av handsprit i Sverige. I Sverige är Socialstyrelsen nationell inköpare av skyddsutrustning, och ansvarar för distributionen av masker och handsprit till vården.

Stora Enso bidrar till att mat, dryck och läkemedel når fram under pandemin

Koncernen är en viktig producent av förnybar wellpapp, ett material som behövs för att transportera mat, grönsaker och bär från odlarna till mataffärer och konsumenter. Stora Enso producerar nästan hälften av alla wellpappförpackningar för mat i Finland och spelar en viktig roll för att säkerställa livsmedelsförsörjningen. Stora Enso producerar även de förpackningar av wellpapp som används för att leverera maten från mataffären hem till dig, liksom kläder, hygienprodukter och andra förnödenheter som du handlat på nätet.

Stora Enso spelar även en viktig roll som leverantör av massa till bland annat blöjor, trosskydd, sjukvårdsprodukter, pappershanddukar, servetter och olika typer av vätskeabsorberande produkter. Dessutom används Stora Ensos massa från hållbart skogsbruk av mjukpapperstillverkare som just nu kämpar för att möta den stora efterfrågan på bland annat toalettpapper och näsdukar.

Foto: Ahlstom-Munksjö