Det finns bara ett tiotal certifierade barkborrehundar i hela världen. En av dem är Lias, som dessutom är certifierad i "högsta graden".
– Han har klarat nivå 3 som innebär ett prov under åtta timmar där 60 hektar ska sökas av och där han och jag måste pricka minst 90 procent av angripna stammar, berättar Mikael Johansson som tog över fyraåriga Lias i höstas.
Han hade hört talas om barkborrehundar och Annette Johansson på Sniferdogs Sweden som håller i utbildningar för specialsökhundar.
– Hittade jag bara rätt hund så var jag sugen att satsa. Och Lias kändes rätt.
Sedan gick det fort. Kurs och träning. Mycket träning. Nu ett drygt halvår senare är Mikael och Lias ett av Sveriges främsta ekipage.
– Lias har en oerhörd motor. Och jag ett stort skogsintresse. Jag rör mig mycket i skogen berättar Mikael, som också kör timmerbil för Sydved.
10 hektar i timmen
På Kenneth Johannessons marker finns det några bestånd med äldre skog som han vet brukar vara utsatta för angrepp. Sydveds inköpare Mattias Svensson berättar att de planerar att gå över ungefär 15 hektar, främst äldre skog i kantzoner.
– Vi brukar hinna söka av ungefär 10 hektar i timmen, inflikar Mikael. Som förare ska jag skapa goda förutsättningar för Lias. Se till att han får gå i rätt vindriktning, att vi startar på rätt ställe och så vidare.
Det är en solig och fin dag. Lias ser laddad ut redan i bilen där på vändplanen. Han utrustas med GPS-sändare och sele.
– Selen är till för att markera att det är arbete på gång. Men han vet vad som gäller när vi kommer ut i skogen. Han har lärt sig känna igen hela min morgonrutin när det är jobbdags. Optimala väderförutsättningar är svalt, hög luftfuktighet och stabil vind.
Vi vandrar nedåt på skogsbilvägen och Mikael kontrollerar vinden. Nu är det dags att börja och han trycker till på pipleksaken som ger ifrån sig ett högt ljud. Lias reagerar direkt och det riktigt syns hur han går från "hund-på-skogspromenad" till arbetande barkborrehund. Det tar bara ett par minuter innan han är framme och krafsar på en kraftig gran.
– Här tar sedan mitt arbete över. Jag kontrollerar angreppet, markerar trädet på gps:en samt med snitslar eller färg. Sedan kontrollerar jag stammarna runt omkring det angripna trädet, förklarar Mikael.