Aktuellt / Senaste nytt

Udda avverkning på Stora Ösö

Publicerad 2022-05-13

Stora Ösö utanför Uddevalla har bytt skepnad. Från att ha dominerats av vindpinade granar har Sydved hjälpt till att skapa en ö med kala klippor och traditionell ö-känsla. Men att avverka på en ö är inte det lättaste enligt Sydvedaren Gustav Cagner.

I början av april skedde en annorlunda avverkning på Stora Ösö mellan Uddevalla och Orust. Det är en ganska liten ö som de flesta som åker över Vindöbron inte kan undgå att lägga märke till . Ön har under många år dominerats av gran, som på sina håll inte mådde så bra. Sedan har det funnits inslag av tall och löv. Nu ville markägarna skapa en ljusare miljö och lyfta fram de för Bohuslän typiska kala klipporna. Helt enkelt skapa mer ö-känsla!

HP Skogsenergi avverkade

Spindeln i nätet för detta projekt var Sydvedaren Gustav Cagner.

– Det är lite speciellt när man avverkar på en ö, det är mycket som ska fixas och planeras i detalj. Allt måste verkligen klaffa för att det ska bli effektivt!

HP Skogsenergi AB med ägaren Henrik Vinghamre hade huvudansvaret för avverkningen. Men även manuella huggare fanns på plats för att fälla och röja.

– Vi hyrde in en färja, sen var det två skotare och en skördare som var i gång i princip hela tiden. Skotaren gick i skytteltrafik mellan ön och fastlandet. Innan vi startade skapade vi speciella landningspunkter, som vi hade anpassat för transporterna. Här hade jag kontakt med Länsstyrelsen för att bestämma punkt för ön, på fastlandet var det naturligt välja det gamla färjelägret.

Lyckad "ansiktslyftning" av ön

Gustav berättar att avverkningen höll på i fyra dagar i april och att det var runt 350 m3fub som avverkades på den 2 hektar stora (lilla!) ön. En hel del av granen togs bort, och enstaka tallar och lövträd lämnades. Avverkningen resulterade mest i massaved, men det blev lite timmer också.

– Det gick över förväntan, och klaffade riktigt bra! Framför allt har det blivit väldigt vackert där, den responsen har vi fått både från markägarna och de boende runtomkring.

Text: Annsofie Öhman Foto: Gustav Cagner