Krister Olofsson står, tillsammans med entreprenör Morgan Vidigsson och maskinförare Patrik Andersson, mitt i ett ståtligt granbestånd – gallrat så sent som i somras. Att de valt att visa just den här platsen är ingen tillfällighet. De är, med rätta, stolta över utfallet som är en kombination av ett bra samarbete och förtroende från skogsägarens sida. Långsiktighet har också ett finger med i spelet. Krister har tillsammans med Vidigssons skogsentreprenad ansvarat för insatserna på fastigheten under många år.
Talande trygghet
Krister har varit Sydvedare i 20 år och Vidigssons har jobbat för Sydved i 25 år. Gemensam utbildning och utvärdering av ny teknik och dagliga kontakter har gjort dem till ett typiskt Sydved-team.
– Vi har samma syn på vad som är en bra gallring och har skapat en bra struktur som gör att vi litar på varandra. Det är en positiv spiral, helt enkelt, konstaterar Morgan Vidigsson.
Teamet Olofsson-Vidigsson är inget unikt inom Sydved. Det är så här arbetet är uppbyggt i alla distrikt. Med hjälp av utbildning och bra rutiner skapas en jämn och hög gallringskompetens. Skogsägaren ska aldrig behöva uppleva att det är slumpen som avgör om man får en skicklig entreprenör – varje Sydvedare ska kunna erbjuda en entreprenörsrelation av den här typen.
Att systemet fungerar bekräftas också av den kvalitetsuppföljning som Sydved gör varje år, inom ramarna för miljöledningssystemet iso 14001. Varje år deltar hälften av distrikten i en slumpmässig besiktning av ett hundratal gallringsobjekt. Då nagelfars gallringsresultatet i form av skadefrekvens, spårdjup, stickvägsbredd och stickvägsandel. Siffrorna talar sitt tydliga språk och säger att skogsägaren kan vara trygg i sitt val. Resultaten från 2010 är de bästa hittills – och då brukar Sydved alltid ligga på en hög nivå. Sydveds gallringar har alla förutsättningar att ge en bra värdetillväxt i skogen.
Skogsmannaskap
– Men vårt stora nätverk med kompetenta, lokalt förankrade entreprenörer är inte bara positivt för gallringsresultatet. Det gör det också möjligt att skapa stora samordningsvinster. I kombination med en tydlig administration och bra it-system är det något som höjer skogsägarens netto, säger Krister som genast blir sufflerad av Morgan:
– Sedan är det naturligtvis upp till oss att kunna erbjuda en maskinpark som ger flexibilitet i förhållande till uppdraget.
Flerträdsaggregatet är ett sådant exempel. Genom att investera i ett sådant kan vi ta ut energived och ge skogsägaren ett netto även i ett konfliktbestånd.
Morgan borde veta. Familjeföretaget Vidigsson har i alla år varit piggt på ny teknik och i dag är han engagerad av Valmet som extern utvecklingskonsult.
Maskiner och förarskicklighet i all ära – men det är ändå en självklarhet när Sydved söker entreprenörer. Det är skogsmannaskapet som ska känneteckna en sydvedsentreprenör.
– Jag är en skogsnörd. Uppvuxen med skogen och nu ägare till min egen. Jag vill kunna se skogsägaren i ögonen och säga att "så här hade jag gjort med min egen skog» och «den här entreprenören får gallra i min egen skog", säger Krister och får medhåll av maskinförare Patrik Andersson:
– Jag har själv skog, och det är naturligtvis en stor fördel när jag sitter i hytten och fattar mina beslut. Man måste ha ödmjukhet inför skogen och inför sitt uppdrag.
Kommunikation A och O
Därmed inte sagt att det är ett krav att en maskinförare hos Sydved måste vara född bakom en stubbe och ha sin egen ägandes skog. Men det skogliga intresset ska vara drivkraften, inte drömmen om att få ratta en häftig maskin. För det är ju så, att utsikten från hytten ibland ser annorlunda ut än vad den gjorde när Sydvedaren och skogsägaren gjorde sin rundtur och fattade beslut. Ute på uppdraget händer det att Patrik ser nya möjligheter eller har en avvikande åsikt:
– Om jag ser en möjlighet att skapa ett bättre resultat för skogsägaren – tillväxtmässigt eller i form av ett bättre netto, då tar jag kontakt med Krister direkt!
En bra kommunikation är A och O menar Krister, Morgan och Patrik. Det är en självklarhet att maskinföraren ska informeras inte bara om vilket arbete som ska utföras utan vad som är själva syftet. Vad vill skogsägaren med sin skog? På samma sätt tar Vidigssons alltid kontakt med markägaren och stämmer av uppdraget innan de påbörjar arbetet.
Det är förstås en kvalitetssäkring men handlar också om en annan sorts trygghet, säger Patrik:
– Det är klart att man vill veta vad det är för person som man har släppt in i sin skog. Den sociala biten är väldigt viktig. Gillar man inte människor, så har man inte i skogen att göra.
Februari 2011