Inspiration / Djur och natur

Den majestätiska älgen

Den springer inte – och den lufsar eller skrider inte. Majestätiskt älgar den fram över stock och sten. Vårt största hjortdjur och det största landlevande däggdjuret i Europa förtjänar verkligen sitt epitet skogens konung och sin ohotade plats som nationalsymbol.

Arten är lätt att känna igen genom sin storlek och sitt särpräglade utseende. Stora öron, rejäl mule och hakskägg tillsammans med den karakteristiska puckeln vid manken. Med en mankhöjd på uppemot två meter kan den väga mellan 200 och 550 kg. Duktig simmare som den är tvekar den inte att ta sig över även strömmande vatten. Värt att nämna är också älgens hörsel: öronen kan riktas åt alla håll, och kan uppfatta ljud från andra älgar på upp till tre kilometers avstånd.

Historisk är älgen mytomspunnen genom årtusenden. Det visar inte minst alla hällristningar med älgmotiv. Där står älgen symbol för jaktlycka och kraft. En avhuggen älgklöv ansågs i folktron kunna lindra och bota kramp och epilepsi. Älgen var också skogsråets riddjur och såg du en älg med ett rå på ryggen var den omöjlig att döda.

Inför älgjakten kanske ett jakttips från självaste Julius Ceasar kan vara till hjälp. När han skildrar kriget i Gallien hävdar han bestämt att älgens ben saknar leder och att den sover lutad mot träd. Så om du som förutseende jägare försåtshugger trädet i förväg tippar älgen helt sonika omkull om natten. Gäller ju "bara" att veta vilket träd
älgen väljer om natten då om du nu litar på Ceasars utsago…

Text: David Söderlind Foto: Kenneth Johansson