Genom historien har trä varit vårt viktigaste byggmaterial. Lätt att få tag på, lätt att bearbeta och – under rätt förutsättningar – väldigt hållbart.
I Norden är knuttimringen känd sedan 800-talet och Sveriges äldsta bevarade timmerbyggnad är Granhults kyrka i Nottebäcks församling mellan Växjö och Åseda. Analyser av timret visar att kyrkan är byggd på 1220-talet.
Här i Sverige är det inte ovanligt med timmerhus från 1500-talet och antalet timrade torp och stugor med rödfärgad panel är oräkneligt. För den som är intresserad av byggnadsvård och vill ta hand om hus och ekonomibyggnader på gården är trä det självklara materialet.
Ett hållbart val
– En viktig princip inom byggnadsvården är att man vid skador lagar eller ersätter med samma material som har använts tidigare. Allra helst begagnat eller, om det inte finns tillgängligt, nytt, konstaterar Stefan Holmberg som driver Wederslöfs Byggnadsvård söder om Växjö.
Att bygga och renovera med trä har många fördelar. Först och främst så kan trämaterial transportera fukt, vilket ger stora fördelar rent byggnadstekniskt. Men det är också ett hållbart, miljövänligt och resurssnålt material.
– Som koldioxidsänka är trä oslagbart. När trädet växer binds koldioxid. Under husets livslängd fungerar det som koldioxidsänka och när huset sedan har tjänat ut så bidrar det inte till ökade
koldioxidutsläpp. Naturligtvis är trä också giftfritt till skillnad från många moderna byggmaterial.
Trä har även högre värmelagringsegenskaper än artificiella material. Det märker du genom att timmerhus ofta behåller värmen längre när det har slagit om till kallt väder – och vice versa. Förändringen går trögare vilket också bidrar till ett jämnare inomhusklimat.
Isolering av gamla tidningar
Trä byts alltså rimligen mot trä, återvunnet eller nysågat. I takt med att byggnadsvården har blivit en angelägenhet för allt fler har också utbudet ökat. I dag är det relativt enkelt att få tag på utbildade timmermän som kan hjälpa till att timra om delar av en skadad timmerstomme. Ofta sker det med hjälp av återvunnet timmer från hus som har monterats ner och tagits hand om av entusiaster eller byggnadsvårdsfirmor. Numera finns det också rationellt producerade cellulosabaserade alternativ för den som vill isolera sitt gamla hus på ett byggnadsvårdsmässigt och hållbart sätt. Det är nämligen klokt att inte bygga in moderna byggnadsmaterial i gamla trähus. Olika typer av glasull, stenull och cellplaster kan, i kombination med ångspärr av plast, orsaka svåra fuktskador.
– Allt organiskt material är programmerat för att transportera vatten. Den egenskapen försvinner förstås så fort du avlägsnar stocken från roten, men förmågan att hantera fukt finns fortfarande kvar. Trä är fantastiskt bra på att suga åt sig fukt, men det är lika bra på att släppa ifrån sig den, förklarar Stefan som själv arbetar med träbaserade isoleringsmaterial i golv, tak och väggar.
IsoCell lösullsisolering tillverkas av återvunnet svenskt tidningspapper i Tibro. Lösullen sprutas in under högt tryck med hjälp av en specialutrustad lastbil för att få rätt packningsgrad och är ett klimatsmart sätt att varsamt energieffektivisera hus.