Inspiration / Hem och lantliv

Falu rödfärg – pigmentet som målat en hel nation

Publicerad 2021-03-25

För många av oss är den rödmålade lilla stugan sinnebilden för Sverige. Rödfärgen har ett nostalgiskt skimmer över sig, men den har också betydelse för modern arkitektur. Äkta Falu Rödfärg tillverkas av pigment från Falu Gruva. Vi åkte till Falun för att hitta guldet i gruvresterna.

Inbäddat mellan slagghögar, björkar och historiska byggnader ligger ett rödmålat äldre hus. Det ligger endast ett stenkast från Stora Stöten, det sandfärgade djupet i Falun som bildades vid ett ras 1687. Här har det brutits koppar ända från 800-talet fram till 1992. I det röda huset har Falu Rödfärg sitt kontor och vrider man lite på huvudet skymtar man de rödmålade fabriksbyggnaderna. Här produceras ett par miljoner liter Falu Rödfärg varje år.

Det är ingen slump att Falu Rödfärg huserar just här. Pigmentet i färgen kommer från gruvans restprodukter. Slammet ger ett gult färgämne, järnockra efter torkning, som blir rött efter upphettning. En färg som målat Sverige rött i över 250 år.

– Relationen till rödfärgen är stark. Den röda stugan står för hemlängtan och trygghet för många av oss, säger Martin Jansson, vd för Falu Rödfärg.

Kungen ville ha kopparliknande tak

Historien om Falu Rödfärg börjar redan på 1500-talet när kung Johan III reste runt och letade efter en lämplig drottning. Han imponerades av ståtliga koppartak runt om i Europa, men insåg att det skulle bli för dyrt att klä hela sitt slottstak i koppar.

Lösningen blev att måla taket med rödfärg, tillverkad av rödmull från Falu Gruva. Den röda färgen och lystern påminde om koppar. Under 1600-talet byggdes det mycket i Sverige och intresset för rödfärgen spred sig i de högre samhällsklasserna.

– Rödfärgade hus blev en statussymbol. Många herrgårdar målades röda, berättar Martin Jansson.

På 1700-talet var rödfärgen fortfarande något väldigt exklusivt, som bara de rika hade råd med. Eftersom det var så dyrt blev det vanligt att den sida av huset som syntes mot vägen målades röd, särskilt om kungen skulle komma på besök. 1764 började den industriella tillverkningen av rödfärg vid Falu Gruva och man kunde producera mer färg än tidigare.

Färgen nådde vanligt folk

Mot slutet av 1800-talet nådde den faluröda färgen vanligt folk. Bönder rödmålade uthus och lador. Det faluröda blev trendigt. Det var hett med villor i rödfärgat trä med tätspröjsade fönster. Nationalromantiken var den tidens ideal och konstnärerna Carl Larsson och Anders Zorn var förebilder som förstärkte drömmen om ett rött hus.

Egnahemsrörelsen under 1930-talet gav många svenskar en möjlighet att ta ett lån för att köpa eller bygga en bostad. Husen målades ofta röda. Sedan dess har den röda stugan blivit en stark symbol för Sverige.

– Den svenska drömmen bor i en röd liten stuga. Den kan ge både hemlängtan och en känsla av frihet, säger Martin Jansson.

Vitmålad nyproduktion

Från att ha varit en produkt som få hade råd med är den röda färgen idag en inkluderande färg, som riktar sig till alla. Den används till allt från röda sjöbodar till modernare arkitektritade villor. Men det finns utmaningar.

– Den vita trenden är stark för nyproducerande hus, ofta influerade av den amerikanska New England-stilen. Men jag tycker mig ändå se att det är på väg att vända. Det finns ett intresse för rödfärgen, även i modern arkitektur, säger Martin
Jansson.

Receptet för Falu Rödfärg är faktiskt samma som på 1700-talet. Man blandar pigment, vatten, mjöl, linolja och lite såpa.

    Fakta om Falu rödfärg

  • · Äkta Falu Rödfärg är tillverkat av pigment från Falu Gruva.
    · Rödfärgen är en slamfärg som låter träet andas.
    · Falu Rödfärg är utomhusfärg för obehandlat virke och för ommålning av ytor tidigare målade med slamfärg.
    · Nya prefabricerade hus kan målas med Falu Rödfärg om fasaden är utan grundfärg eller är grundad med Falu Rödfärg.

Rödfärgspriset skapades av Falu Rödfärg 2002 och belönar nyskapande modern arkitektur där trä och slamfärg är viktiga för helheten. I år delas priset ut i samarbete med Stora Enso. Alla bidragen är moderna, arkitektritade byggnader, målade med slamfärg från Falu Rödfärg. Sedan två år tillbaka delas också Folkets rödfärgspris ut, där både gamla och nya hus är med och tävlar. Där hyllas kanske framförallt charmen.

Åtråvärda skräphögar

Falu Rödfärg tillverkar slamfärger i kulörerna ljusrött, rött, grått och svart. Pigmentet består av en unik blandning av bland annat kiselsyra, järnockra, koppar och zink. Långt tillbaka i tiden sorterades malmen vid Falu Gruva av pojkar. De stenar som hade lite metall i sig och inte dög att anrikas hamnade på skräphögen.

– De högarna blev vårt guld, berättar Viktoria Sundqvist, kvalitets- och utvecklingschef på Falu Rödfärg.

Den vittrade malmen tvättas och läggs sedan tillbaka för fortsatt vittring i 20–30 år. När vi befinner oss vid Falu Rödfärg är det lugnt i fabrikerna. Vi befinner oss nämligen mellan slamning och bränning. Vid slamningen blandas råvaran med vatten och det finkorniga materialet som uppstår tvättas bort från stenarna. Därefter pumpas materialet in i sedimenteringsbassänger där det får sjunka till botten under några månader. Vattnet pumpas bort och kvar finns slammet som innehåller stora mängder järnockra.

– Så här senapsgul är den färgen, säger Viktoria och håller upp en glasbehållare med gulfärgat slam.

Temperaturen styr kulören

De ockragula kornen torkas och bränns och det är först vid hög temperatur som de övergår från gult till rött.

– Vi som jobbar här kontrollerar så att det blir rätt nyans på pigmentet. Är det för mörkt drar vi ned ugnen någon grad och blir det för ljust ökar vi värmen, berättar Madelen Karlsson, som är operatör.

Efter torkning och bränning mals pigmentet. Nästa steg är kokning. På en vägg hänger stickor med färgprover. För varje kokning av färgen tas ett prov, för att säkerställa att nyansen blir rätt.

Traditionellt recept

Receptet för Falu Rödfärg är faktiskt samma som på 1700-talet. Man blandar pigment, vatten, mjöl, linolja och lite såpa. Det handlar om naturliga ingredienser som kokas ihop till en linoljedoftande färg.

– Fördelen med slamfärgen är att den låter träet andas, vilket minskar risken för röta. Trä är levande och slamfärgen lever med sitt underlag. Det innebär att det både håller länge och åldras vackert, säger Viktoria Sundqvist.

Falu Rödfärg säljs framför allt i Sverige.

– Tyskland och Holland har visat ett visst intresse. Astrid Lindgrens bild av Sverige lockar. Även Åland och Finland har en tradition med rödfärgade hus. Men för oss är det främst den svenska marknaden som gäller. Faktum är att det inte finns oändligt med pigment här i gruvan, det är en ändlig råvara, eftersom det inte bryts någon koppar här längre, säger Martin Jansson.

Men råvaran som idag ligger runt Falu Gruva väntas räcka i många decennier till, och när den dagen kommer tror man att det finns en metod för att få fram mer pigment efter det. Kanske får man bege sig ner i gruvan för att hämta mer.

Coronapandemin har inneburit en intensiv säsong för Falu Rödfärg och produktionen gått på högvarv. Efterfrågan har ökat när allt fler har varit hemma och fått tid till att ta hand om sitt bo. Fotograf Lasse är en av dem och han passar på att få lite praktiska råd efter intervjun. Rödfärgen engagerar.

    Tips när du målar med falu rödfärg

    • Tänk på att inte måla om för ofta. Det är dags när det gamla pigmentet sitter löst på fasaden. Annars kan det bli för tjocka lager färg och fasaden kan börja flagna.
    • Falu Rödfärg Träfasad håller normalt 10–12 år.
    • Är fasaden tidigare målad med slamfärg räcker det att du borstar ytan noggrant med en kvast och stålborste. Borsta så att lös färg och grånat trä försvinner.
    • Använd någon form av alg- och mögeltvätt vid behov.
    • Rör ordentligt i färgen innan målningen.
    • Måla i tunna lager, färgen ska arbetas in i träet. Om lagren är för tjocka kan färgen flagna.
Text: Sanna Casson Foto: Lasse Arvidson