Inspiration / Hem och lantliv

Såpa – skogens gröngula guld

Såpan har fått renässans. Baserad på tallolja från svenska skogar bryts såpan lätt ner i naturen och klimatmedvetna hushåll har upptäckt att den inte bara biter på mattor och skurgolv.

– Alla har en positiv inställning till såpa. Man tänker på sommar, lantliv och mattvätt på bryggan nere vid sjön. Men såpa är ett universalrengöringsmedel som lämpar sig för alla typer av städning, något som man visste förr. Vi har haft en förlorad generation som saknat kunskapen om hur såpa används – men nu har det vänt och användningen av såpa i städningen ökar stadigt, säger Grummes Karin Svanborg.

En fråga om färg

Såpa är ett historiskt väldokumenterat rengöringsmedel; svenska såpsjuderier har funnits ända sedan medeltiden. Såpan framställs i dag genom så kallad förtvålning, kokning, av vegetabiliska oljor tillsammans med kalilut. Såpans färg berodde historiskt på vilken råvara som användes; i södra Sverige brukades hampa vilket gav såpan en grön färg medan man i norra Sverige valde animaliska fetter som gjorde såpan gul. Nu används huvudsakligen tallolja för framställningen vilket ger såpan en gul ton.

Vi svenskar är oerhört konservativa vad gäller färgen på såpa och därför tillverkas i dag både gul och grön såpa. Den gula såpan har sin naturliga färg medan grönsåpan fått en svag infärgning

Förnybar råvara

Talloljan i Grummes såpa kommer från svenska och finska skogar och utvinns i Sandarne, Söderhamn. Såpan tillverkas i Falun.

Även om talloljan är vanligast i dag är den relativt ny i såpsammanhang. Tallolja, som är en biprodukt från sulfatmassatillverkning utvanns för allra första gången 1899 i Skutskär. Talloljan är en helt förnybar råvara och den färdiga såpan innehåller inga fosfater, tensider eller andra kemikalier som kan skada miljön.

Talloljan har också unika fördelar efter-som den inte kräver något konserveringsmedel.

Räcker till 150 sprayflaskor

Eftersom såpa är ett basiskt rengöringsmedel med högt ph-värde löser den fett mycket bra och är därmed lämpad för allrengöring i kök och på toaletter. Är uppdraget tufft används koncentrerad såpa, till exempel vid ugnsrengöring, men i de allra flesta fall ska såpan spädas. En enda såpflaska motsvarar 150 sprayflaskor med färdigt rengöringsmedel.

En tumregel är att tio liter vatten kräver 25 ml såpa vid lätt smutsade ytor, 50 ml för normalt smutsade ytor och 100 ml, alternativt koncentrerad såpa på en trasa, när det grott igen ordentligt.

Naturligt skydd

Talloljan bidrar till att ge ett naturligt skydd åt många ytor som natursten, marmor och furugolv, men på linoelum- och träytor ska man alltid vara försiktig och se till att man torkar torrt efter rengöringen. Enda gången såpan går bet är egentligen på nerkalkade ytor, till exempel i duschutrymmen. Något man råder bot på genom att någon gång förbehandla ytan med kalkborttagningsmedel. Men eftersom 90 procent av Sveriges hushåll har mjukt vatten är detta inget större problem.

Behovet av miljövänliga produkter för tvätt och rengöring har under de senaste åren bidragit till en mängd såpabaserade produkter på marknaden; i dag kan den som vill använda såpa för städning, tvättsåpa för maskintvätt av kläder.

Den som bor på landet och har en enskild avloppsanläggning att ansvara för har fått helt nya möjligheter att städa och tvätta effektivt med gott samvete.

Text och foto: Amelie Bergman