Inspiration / Jakt och friluftsliv

Gummistövlar – ett fotriktigt handarbete

Publicerad 2019-07-04

Gummistövlarna är skogsfolkets och jaktmänniskornas trogna följeslagare. I ur och skur lotsar de oss fram genom mossar och lera. Alla gummistövlar är individer, unika i sitt slag. "Att tillverka gummistövlar är ett hantverk, precis som när man gör en fin lädersko," säger gummistövelexperten Glenn Ekstrand.

Glenn Ekstrand har designat och utvecklat gummistövlar för skog, jakt och fritid i mer än 30 år. Som produktchef hos stöveltillverkaren Tretorn tar han också fram stövlar för mer extrema miljöer som brand, industri och lantbruk. Det som började med tillverkning av galoscher i Helsingborg 1891 har i dag vuxit till en internationell exportvara. Gummistövlarna har varit företagets flaggskepp sedan 1920-talet även om tillverkningen i dag sker utomlands.

För nordiska fötter

– Det är tillverkningen som gör gummistöveln unik. Gummiblandningarna har justerats med tiden, vi har ju lärt oss rätt mycket mer om hälsa och miljö, men sättet att göra en gummistövel är faktiskt detsamma som på 1950-talet, berättar Glenn Ekstrand.

En stövel i naturgummi kan innehålla mer än 70 olika delar och byggs precis som en lädersko upp kring en läst – inifrån och ut. Hela arbetet görs för hand. Nu pratar vi naturgummi, och den åtskillnaden är viktig att göra. Naturgummi kräver handtillverkning vilket gör det möjligt att ge stöveln en ergonomisk design.

– Jägare, vandrare och yrkesmänniskor går ofta långt i sina gummistövlar som därför måste vara både säkra och bekväma. Våra stövlar är utvecklade med anatomiska läster och träinnersula för nordiska fötter som är lite längre. Amerikanska fötter är till exempel lite bredare medan asiatiska fötter framförallt är kortare.

En stövel innehåller aldrig 100 procent naturgummi eftersom det krävs ytterligare beståndsdelar för att gummit ska kunna bearbetas. 80 procent naturgummi i en exklusiv jakt- eller vandringsstövel är dock vanligt. Man ska också ha klart för sig att det faktiskt inte är lämpligt med naturgummi i alla situationer.

– Naturgummi är känsligt för kemiska reaktioner. I slakterier avråder vi till exempel från stövlar i naturgummi, likadant vid vissa typer av lantbruksarbete där det förekommer mycket gödsel eller urin. Då kan det vara smart att sikta in sig på en formsprutad stövel i pu eller pvc istället.

Gummistövelgarderob

Om du rör dig mycket i skog och mark under hela året kan det vara idé att investera i en gummistövelgarderob med ett par sommarstövlar och ett par vinterfodrade stövlar.

– Numera finns riktiga high techmaterial i fodren, till exempel Outlast som stabiliserar temperaturen i stöveln till 37 grader Celsius. På så sätt slipper man svettas i stövlarna. Till den som sitter på pass under vintern rekommenderar jag ett par vinterfodrade stövlar, gärna med 22 mm ull i bottensulan. Riskerar man att gå ner sig i surhål och vattendrag kan ett par gummistövlar med neoprenfoder vara klokt.

Glenns bästa råd är helt enkelt: tänk efter före. Hur ska du använda dina gummistövlar och när? Utgå från funktionen när du gör ditt val, så får du ett par trofasta vänner som följer dig i ur och skur!

​Tänk på det här!

En bra gummistövel ska ha en flexibel tå, så att den blir skön att gå i och inte slår i marken. Ballmåttet, det vill säga måttet över fotryggen, får inte vara för snävt. Det ska vara lite trögt att få igenom foten, men nere i stöveln ska man uppleva att det är gott om plats. Gå inte upp ett nummer för sockarnas skull – en gummistövel är alltid tilltagen för att klara en tjockare strumpa.

Mittendelen samt den bakre delen av sulan ska vara vridstyv med en rejäl bakkappa på hälen, för att stabilisera foten.

Stövelfodret bör bestå av olika material för bästa funktion; i foten ett orörligt canvasfoder som bidrar till att fixera foten och i skaftet ett elastiskt polyesterfoder som anpassar sig efter benet.

Ta hand om din stövel!

Tvätta din stövel regelbundet med ljummet vatten och tvål. Glycerinet i tvålen håller gummit fräscht och fritt från sprickor.

Så här byggs en gummistövel

1. Naturgummit blandas maskinellt enligt receptet.

1. Naturgummit blandas maskinellt enligt receptet.

2. Gummit mjukgörs och valsas upp.

2. Gummit mjukgörs och valsas upp.

3. De olika delarna stansas.  Sedan pressas, renskärs och slipas sulan.

3. De olika delarna stansas. Sedan pressas, renskärs och slipas sulan.

4. Stöveln monteras vid ett bord av fyra montörer. Varje stövel byggs upp från grunden, på en  aluminiumläst.

4. Stöveln monteras vid ett bord av fyra montörer. Varje stövel byggs upp från grunden, på en aluminiumläst.

5. Den hopbyggda stöveln lackas. I nästa steg sker vulkanisering, som härdar gummit så att det inte längre är töjbart.

5. Den hopbyggda stöveln lackas. I nästa steg sker vulkanisering, som härdar gummit så att det inte längre är töjbart.

6. Alla stövlar vattenprovas, synas och kontrolleras innan höger- och vänsterstövlar paras ihop med lämpliga makar.

6. Alla stövlar vattenprovas, synas och kontrolleras innan höger- och vänsterstövlar paras ihop med lämpliga makar.

Februari 2012

Text och foto: Amelie Bergman och Tretorn