Inspiration / Jakt och friluftsliv

Utrusta dig för vandring i skog och mark

Publicerad 2020-06-24

Den här sommaren blir annorlunda på flera sätt. Vi träffas utomhus och ger oss ut i naturen för att träna, vandra, fika eller bara strosa omkring. Nu i semestertid kan du passa på och växla upp förmiddagsrundan till en heldagsvandring. Och då kanske inte de slitna gympadojorna håller för stockar, stenar och väta. Här tipsar vi om hur du kan tänka när det gäller kläder och annan utrustning för dagsturen!

Grunden för att klä sig rätt när man vandrar är lager på lager­-principen, så att du lätt kan byta kläder när vädret skiftar (vilket det ju har en tendens att göra på våra nordliga breddgrader...).

Första lagret transporterar bort fukten. Underställ i ull och syntet är bra när man är aktiv och blir svettig. Hoppa över bomullen, som drar åt sig fukt och tar lång tid att torka.

Andra lagret värmer. Det kan vara en tröja eller väst i fleece eller ull.

Tredje lagret skyddar mot vind och väta. Skaljackor och skal­byxor med Goretex, Sympatex med mera är vanligast.

Fjärde lagret, ett extra plagg när du sitter stilla, till exempel en tjock tröja eller tunn dunjacka. Och så kommer vi till vad du har på fötterna när du trampar kilometer efter kilometer...

Vandring längs Höglandsleden. Foto: Kerstin Jonsson

Vandring längs Höglandsleden. Foto: Kerstin Jonsson

Bra stöd med vandringskänga

Satsa på ett par riktigt bra kängor eller kraftiga skor att gå i. Planerar du att vandra i ojämn och tuff terräng, och kanske med lite tyngre packning, välj kängor med en tjock och stabil sula. Det ger foten ett bra stöd. Välj kängor i Goretex eller vattentäta i impregnerat läder. Ta inte en storlek som passar "precis", du ska ha plats med strumpor och mot slutet av en dags vandring ska det finnas plats för svullna fötter.

Låga terrängskor är ett alternativ, men ger sämre stöd för fotleden. Planerar du en längre tur i sommar, är det klokt att gå in kängorna på hemmaplan först. Då minskar du risken för skoskav.

Meindl vakuum GTX. En lätt, men ändå stabil känga i nubuck läder och Goretex. Meindl vakuum GTX passar både för skogspromenaden och medelsvåra vandringar. Med skum som anpassar sig efter din fot. 3295 kr på widforss.se

Ullstrumpor minskar fukten

Använd strumpor i ull, som både isolerar väl och tar bort fukten. Många väljer dubbla strumpor, ett par lite tunnare närmast foten, och sen ett par tjockare som fyller ut skon. Sägs också göra att man får mindre skoskav.

Vandringsbyxa med rörelsefrihet

Sen behöver du ett par sköna byxor eller shorts att vandra i. Jeans i all ära, men ett par friluftsbyxor är att föredra. Som­martid är det inte helt fel med ett par tunna softshellbyxor eller byxor i syn­tetmaterial, de är stretchiga och ger bra rörelsefrihet. Byxan torkar snabbt och transporterar bort fukt bra.

För vandring i snårig och stenig terräng är det ofta bättre att välja en byxa i bomullsblandning, som Fjäll­rävens G1000. Den typen av byxa klarar vind och väta bättre. Nackdelen är att de torkare långsammare och kan kännas varmare.

Haglöfs Rugged flex pants är slitstarka och sköna vandringsbyxor i polymidtyg. Finns i flera färger. 1055 kr, addnature.com

Jacka som klarar vind och vatten

Välj en jacka som klarar tuff t väder och skyd­dar dig mot regn och vind. Jackan bör vara i ett funktionsmaterial som gör att du får ut kroppsvärmen snabbt.

Haglöfs LIM Jacket i Goretex är superlätt och tar liten plats i rygg­säcken. Finns både i dam­- och herr­modell, och i flera färger. 2500 kr, haglofs.com

Ryggsäck för dagsturen

Ofta räcker det med en ryggsäck som rym­mer 20–30 liter, då får du plats med fika, vatten, regnkläder, extra tröja, sittunderlag med mera. Prova ut en som känns skön för din kropp!

Fjällräven Keb Hike. En slitstark ryggsäck med avlastande bärsystem. Rymmer 30 liter, och har invändig fi cka, samt justerbar sidfi cka. Fjällräven Keb Hike 30 för 2399 kr, naturkompaniet.se

Packlista för dagsturen

  • Vattenflaska
  • Termos med kaffe, eller annan dryck
  • Matsäck
  • Energibar eller en bit choklad
  • Sittunderlag
  • Våtservetter
  • Första förband och skavsårsplåster
  • Powerbank till mobilen
  • Kikare

Var kan jag vandra?

Det finns väldigt många vandringsleder och platser i Sverige att upptäcka. Fråga vänner och bekanta om tips, sök på web­ben eller gå med i Facebookgrupper. Ofta finns spännande upplevelser närmare än du tror. Börja med att titta på din kom­muns webb, eller gå in på några av dessa sajter:
friluftsframjandet.se
svenskaturistforeningen.se

Höglandsleden
44 mil underbar vandring på det småländska höglandet. Leden bjuder på allt från djupa skogar tillkulturhistoriskt intressanta sträck­ningar. Odlingslandskapet dominerar och du får avverka många höjdmeter både upp och ner.

Tiveden
Signaturled Tiveden slingrar sig genom urskogar, invid sjöar och förbi tidiga minnen från gruvnäringen. Ibland är leden lättvandrad och ibland är det nivåskillnader och stenblock.

12 spektakulära vandringsleder
Svenska Turistföreningen har valt ut tolv vackra vand rings leder med spektakulära naturupplevelser som man slår ett slag för. Naturtypen är också karaktäristisk för sin landsdel. Lederna som valts går vid Österlen, Omberg, Öland, södra Bohuslän, Tiveden, norra Sörmland, värmländska Finnskogarna, Siljantrakten, Höga kusten, Jämtlandstriangeln, Vindelfjällen och Norra Kungsleden. Läs mer på svenskaturistforeningen.se

Text: Annsofie Öhman