Inspiration / Jakt och friluftsliv

Jaktvårdskonsulentens bästa viltvårdstips

Publicerad 2019-08-07

Sommarens soliga dagar. Perfekta för att förbereda sig inför höstens jakt. Se över jakttornen, öva på skjutbanan och, sist men inte minst, vårda viltet på dina marker. Låt dig inspireras av jaktvårdskonsulent Tomas Granberg!

Sydved får hänga med Tomas Granberg, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Jönköpings län, på en inspektionsrunda i skogen.

– I mitt jaktlag samlas vi alltid helgen innan midsommar för att så viltåkrarna och planera viltvårdsaktiviteterna. En tradition lika grundmurad som själva jakten, säger Tomas.

Han tycker att våren och sommaren är perfekt tid att ge sig ut på sina marker.

– Ta cykeln, kikaren och hunden med dig. Studera viltet och se hur djuren har klarat den tuffa vintern. Se också över standarden på jakttorn och röjningsbehov i skjutgator. Placera ut saltstenar och planera foderaktiviteter, uppmanar Tomas.

Han tycker också att det är hög tid att städa efter vinterns utfodringar.

– Titta till foderplatserna. Rensa bort gammalt foder och reparera skadade foderbord. Här är ett tak som blivit nedtryckt av snön som vi behöver byta ut, visar han. Det är också bra att kalka foderplatsen för att bli av med eventuell ohyra.

Gott om foder i kraftledningsgatorna

Tomas märker ett stort intresse för viltvårdsaktiviteter. Men han ser också möjligheter till att göra ännu mer för viltet.

– Det finns en stor potential att öka foderbanken. Och jag tycker att man ska utnyttja områden som ändå inte är intressanta för skogsproduktion: intill skogsbilvägar, kantzoner, bryn och gamla ödetorp.

Gamla ödetorp beskriver han som riktiga oaser för viltet. Där finns ofta buskar och fruktträd naturligt i miljön. Och av skogens naturliga foder föreslår han att man utnyttjar ytorna i kraftledningsgator.

– Perfekt för så kallad toppröjning. Det vill säga att man röjer stammarna i midjehöjd eller lägre istället för ända nere vid backen. Det skapar en betesvänlig och betesrik buskvegetation.

Toppat ger toppenföda

Asp, sälg, ek och rönn är populär föda bland både älg och rådjur.

– Undvik att röja bort dessa. Om de utgör ett hinder för framtidsstammarna eller håller på att växa ur beteshöjd så toppa dem istället. Huvudstammarna får fritt utrymme att utveckla topp och krona, samtidigt som de toppade träden ger fortsatt tillskott av foder på arealen. Nya skott produceras och skottens smaklighet ökar.

Tall, asp och björk skjuter inte nya skott från stammen om de toppas, så därför bör man lämna tre till fyra levande grenvarv på dessa trädslag.

Skydd, vatten och foder

Grunden för en god viltvård vilar på tre ben; skydd, vatten och foder.

– Försök knyta ihop dessa för bästa effekt. Placera gärna saltsten, foderplats och viltåker i närheten av vatten. Och skapa lämpliga områden med skydd i anslutning till detta. Till exempel genom att såga av träd någon meter upp och sedan låta ris och liknande ligga kvar, eller skapa andra typer av vegetation runt foderplatsen.

Viltåkern nämns ofta som ett bra komplement till foderplatsen. Vad ska jag satsa på att så på viltåkern?

– Givetvis är det situationsspecifikt och ibland får man testa sig fram. Men ett försök till generellt tips är foderraps, som växer snabbt och ger mycket foder. Tänker man sig en åker som ska ge foder i flera säsonger är havre med inslag av röd och vit klöver en perfekt mix, säger Tomas.

Glöm inte småvilt

Det är vanligt med viltvårdsåtgärder för klövvilt, men Tomas uppmanar till att även tänka på småvilt.

– Låg buskvegetation gör att även småvilt och fåglar trivs, säger han och pekar på en "rishög" intill viltåkern. Här har vi egentligen bara skapat en skyddskant mot åkern genom att kapa några granar i midjehöjd.

Lite längre bort tar en ridå av salix över. Han berättar att salix växer snabbt och ger både bete och skydd. En perfekt växt i åkerkanter, runt odlingsrösen och stengärdesgårdar.

Hellre få och fina

Vår vandring i skogen tar oss förbi några jakttorn.

– Här tycker jag att man ska respektera alla som är ute i skogen. Det vill säga att man är noga med att tornen smälter in väl i miljön och att man ser till att de är hela och städade.

Nu under sommaren är det perfekt att se över och eventuellt reparera tornen.

– Se över statusen och, inte minst, kontrollera stegarna! Städa undan gamla "tornrester" när du reparerar. Satsa på kvalitet; hellre få och fina torn än många i dålig standard, tycker Tomas.

Träna omdömet på skjutbanan

Vi tar oss vidare på vår inspektionsrunda och börjar prata skytte.

– Det bästa är om man kan åka till skjutbanan regelbundet och träna. Ofta och få skott är bättre än sällan och många skott. Träningen på skjutbanan ska skapa trygghet och lära dig agera med automatik.

– Regelbunden skjutträning gör dig medveten om din egen förmåga. Du blir ödmjuk för vad du verkligen klarar av i en skarp situation. Det är omdömet som du tränar på skjutbanan, menar Tomas.

Skogsbilvägen tar oss genom en fin grangallring.

– En rätt bedriven viltvård gynnar inte bara viltet utan bidrar också mera allmänt till att skapa biologisk mångfald. Utnyttja områden som ändå inte är produktivt intressanta till viltvårdsåtgärder så minskar du betestrycket på din växande skog, sammanfattar Tomas.

Så samla jaktlaget till en sommaraktivitet för viltvården. En bra start på såväl sommaren som början på en fin tradition.

Juni 2010

Plantera sticklingar av salix till exempel i åkerkanter och kantzoner. Det ger både bete och skydd.…

Plantera sticklingar av salix till exempel i åkerkanter och kantzoner. Det ger både bete och skydd.…

Foder, skydd, saltsten och vatten. Försök att samla viltvårdsinsatserna för bästa effekt.

Foder, skydd, saltsten och vatten. Försök att samla viltvårdsinsatserna för bästa effekt.

Text och foto: David Söderlind