Som byggnadsvårdare kommer man långt med sunt förnuft, säger David.
– En vanlig missuppfattning är att husen inte går att rädda. Att arbetet blir för omfattande och att det blir för dyrt. Men ofta behövs det inte så stora insatser och även när skadorna är större så finns det hopp. Det är sällan som man behöver riva ut allt. Gamla hus är överdimensionerade och har byggts med livrem och hängslen. Det finns nästan alltid marginaler.
David poängterar att alla gårdens byggnader mår bra av att ses över. Det är annars lätt hänt att man koncentrerar sig på bostadshusen och glömmer bort lador, uthus och sommarladugårdar.
Ett tips till alla skogsägare med hus att underhålla är att kontakta länsstyrelsen och höra om det finns aktuella bidrag att söka.
Tak
Att taket är i bra skick är en förutsättning för att din byggnad ska må bra.
- Gå över alla tegelpannorna och kolla att de ligger på plats. Lägg tillbaka de som har hamnat snett, ersätt pannor som saknas eller har gått sönder.
- Se till att det inte hänger träd och grenar direkt över taket. Överhängande träd bidrar till alg- och mosspåväxt. Mossan suger åt sig fukt vilket frestar på teglet och kan leda till frostsprängning. Mossiga takpannor bör därför rengöras. Vanliga lavar kan du låta vara kvar.
- Kontrollera och rensa ränndalarna, det vill säga plåtdetaljerna där takvinklarna möts. Mossa och löv som samlas här hindrar avrinningen och ökar risken för rost med fuktskador som följd. Allra känsligast är området kring skorstenen.
Skorsten
Förr i världen eldades det i skorstenen hela tiden och murstocken höll sig därför torr och fin. I en fastighet där du inte vistas så ofta eller använder alternativa uppvärmningssätt står skorstenen kall och får därmed inte chansen att torka. Därför bör du förse skorstenen med någon typ av väderskydd. Välj ett väderskydd som passar husets ålder och karaktär. Det finns många varianter på plåtbeklädnader, och rör det sig om ett riktigt gammalt hus är en flatsten på hörnstenar ett alternativ. Är du osäker; fråga en expert.
Hängrännor och stuprör
Rengör hängrännorna genom att ta bort skräp och eventuell påväxt. Annars kan vattnet samlas i rännorna som rostar sönder och börjar läcka.
Rensa också stuprören som, om de börjar läcka, kan orsaka oönskat skvättande på fasad och stenfot. Stuprören kan ibland frostsprängas i skarven baktill – kolla gärna en gång extra. Rensa och kontrollera att själva utkasten är hela samt att vattnet leds bort från huset och inte rinner tillbaka på marken.
Vind
Gå upp på vinden och gör en okulär besiktning. Är det något fel på yttertaket så är det här som du hittar de första tecknen.
- Är innertaket fuktigt på något ställe?
- Växer det mögel någonstans?
- Är vinden tillräckligt väl ventilerad så att eventuell fukt kan ta sig ut igen?
Grund och fasad
Att hålla rent från växtlighet runt grunden och fasaden är a och o. Röj minst en gång varje år, oftare om det behövs. Växterna håller kvar fukten och hindrar fasaden från att torka upp, vilket kan leda till att panel, stomme och syllar får fuktskador. Dessutom ökar risken för insektsangrepp.
Om du har en ventilerad grund är tumregeln att det bör finnas en ventil per 10 m2 för att ventilationen ska vara tillräcklig. Har huset krypgrund är det en god idé att kika in under grunden för att identifiera eventuella skador.
Fönster
Fönstren kallas ofta "husets ögon" och är av stor betydelse för husets karaktär. Därför ska du försöka bevara dina gamla fönster i det längsta. Särskilt rädd ska du vara om fönster med munblåsta, oregelbundna glas.
Fönster som är äldre än 1970 är ofta bra fönster, tillverkade av virke i god kvalitet. Kassera inte ett helt fönster utan försök i första hand att byta de delar som eventuellt ruttnat. Om fönstret är i bra kondition räcker det ofta med att skrapa bågen och stryka över med riktig linoljefärg. Om kittet inte har börjat lossna så behöver du inte kitta om.
Färg
Välj traditionella och beprövade färger när du målar om eller bättrar på. Kvalitet är viktigt – läs innehållsförteckningen!
Om du använder rödfärg: äkta Falu rödfärg innehåller vetemjöl som suger åt sig fukt och hindrar den från att tränga in i träet. När det sedan blir varmt ute dunstar fukten. Plastfärg släpper in fukten men släpper inte ut den – det är därför som panelen ruttnar.
På snickerier och fönster: Välj äkta linoljefärg som också hanterar fukt på ett bra sätt. Linoljan i färgen återfettar även träet och stärker upp dess naturliga struktur. En annan fördel med linoljefärg är att pigmenten "biter sig fast" i träet och att den kan fås utan hälsofarliga lösningsmedel. Dessutom är äkta linoljefärg, tvärtemot vad många tror, väldigt lätt att måla med, om man gör det på rätt sätt: en styv pensel, ett tunt lager färg och målning under lämplig årstid, det vill säga sommaren.
Fasad
Bara för att delar av panelen har ruttnat så behöver man sällan byta allt. Om skadan sitter längst ner kan man till exempel såga av panelen och lägga nya panelbrädor vågrätt. Den som är någorlunda händig klarar jobbet själv. Titta gärna på hur andra har gjort eller be en yrkesman om råd.
Om du ska byta hela eller delar av panelen ska du vara noggrann i ditt val av virke. Mindre bondsågar kan ibland erbjuda tätvuxet virke av god kvalitet. I byggvaruhandeln hittar man mycket sällan furu och än mindre i grövre dimensioner.