Inspiration / Mat och recept

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Publicerad 2019-01-07

En bra gryta som alltid går hem. Den reder sig själv och doftar gott ända ut på gatan. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också god uppbackning av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Du behöver

6 portioner
500 g älgkött, till exempel stek, innanlår eller bog
200 g rökt sidfläsk
2 morötter
2 små palsternackor
1 gul lök
4 klyftor vitlök
1 röd paprika
½–1 chili
matolja
smör
3–4 dl rött vin
1 dl viltfond
ca 1 liter vatten
6 potatisar

Kryddor
2 tsk torkad timjan
2 tsk rökt paprikapulver
1 msk kumminfrön
1 msk torkade rönnbär

Till servering
Crème fraiche eller smetana, och grovt bröd.

Gör så här

Låt köttet bli rumstempererat. Skiva kött och sidfläsk. Mortla, hacka eller mixa kryddorna. Skiva morot, palsternacka, lök, vitlök, paprika och chili.

Hetta upp olja och en klick smör i en gryta. Bryn kött och fläsk. Blanda ner alla grönsaker och kryddor, och stek ytterligare några minuter.

Slå på vin, fond och vatten, och låt puttra på låg värme under lock cirka 3 timmar. Kolla till grytan då och då, och späd eventuellt med mer vatten.

Skala potatisen och skär den i bitar. Lägg ner potatisen i grytan när köttet är mört och låt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med crème fraiche eller smetana och bröd.

Text: Fredrik Lundberg och Kristin Johansson Foto: Charlie Bennet