Inspiration / Mat och recept

Viltgryta med grönpeppar och fänkål

Nu välkomnar vi nya smaker i höstgrytan. Receptet till den här viltgrytan kommer från Tommy Myllymäkis bok senaste "Kött, vilt & fågel". Grönpeppar ger en behaglig och rund hetta som man kan ha ganska mycket av och fänkålen ger en liten lakritston.

Det här behöver du

800 g grytbitar av älg, hjort eller rådjur
2 gula lökar, skivade
2 morötter, slantade
5 dl rött vin
1 liter kalvfond
2 stjärnanis
2 msk fänkålsfrön
2 lagerblad
2 msk svartvinbärsgelé
2 msk grönpeppar i lag, grovkrossad
1–2 tsk maizena + 1–2 tsk vatten
matolja till stekning
salt

Gör så här

Bryn köttet i olja i en stor gryta. Tillsätt lök och morot och stek tills löken faller ihop. Tillsätt vinet, koka upp och låt koka 5 minuter.

Tillsätt fond, koka upp och skumma av. Tillsätt övriga ingredienser, utom salt och maizena.

Låt grytan koka 2–3 timmar tills köttet är mört. Se till så att vätskan hela tiden täcker köttet. Smaka av med salt och red av med maizena när köttet är klart. Servera gärna med pressad potatis eller
potatispuré.